Organisering
Norsk Utenrikspolitisk Institutt har ca 80 ansatte, inkludert deltidsstillinger og gjestestillinger. Instituttet er organisert i fire forskningsgrupper som gjenspeiler våre tematiske kjernekompetanseområder, samt en Administrasjonsavdeling og Kommunikasjonsavdelingen.
Forskningsgruppen for klima og energi leverer akademisk og anvendt forskning på slike spørsmål, på et globalt nedslagsfelt. Vi bruker både kvantitative og kvalitative forskningsmetoder, med vekt på metodetriangulering, stordata, opprettelse av nye datasett, web scraping og dypdekunnskap når vi utfører forskning på spesifikke land. Vi har som mål å produsere forskning som har høy akademisk impact og er policy-relevant.
Gruppen samarbeider med kollegaer ved institusjoner som Harvard University, Cornell University, NY University, Stiftung Wissenschaft und Politik, Ghent University, Universitetet i Tampere, OSSE-akademiet og ASEAN Center for Energy.
Gruppen organiserer jevnlig arrangementer om problemstillinger innen klima og energi.
Gruppen leders av seniorforsker Roman Vakulchuk.
Et utvalg av publikasjoner av gruppens forskere:
- The misallocation of climate research funding
- Renewable energy and geopolitics
- The ASEAN climate and energy paradox
- Energy democracy as a process, an outcome and a goal
- The GeGaLo Index: Geopolitical Gains and Losses after Energy Transition
- EU Climate and Energy Policy: New Challenges for Old Energy Suppliers
NUPIs administrasjon har ansvaret for instituttets økonomi, drift og personalarbeid. Administrasjonen har også ansvaret for NUPIs lokaler og IT-systemer.
Administrasjonssjef er Mikkel Frøsig Pedersen.
Personer
Forskningsresultater og forskningsbasert informasjon skal formidles både til spesielle brukergrupper og til allmennheten, noe kommunikasjonsavdelingen arbeider for i samarbeid med forskningsgruppene. Medarbeiderne forbereder, tilrettelegger og gjør resultater og informasjon tilgjengelig gjennom instituttets tidsskrifter, på nettstedene: nupi.no og NUPI Skole, øvrige NUPI-publikasjoner og i sosiale medier.
Følg oss:
Direktør: Kari M. Osland
Administrasjonssjef: Mikkel F. Pedersen
Kommunikasjonssjef: Åsmund Weltzien
Forskningssjef: Kristin Haugevik
Forskningssjef: Halvard Leira
Lederne for forskningsgruppene:
Sikkerhet og forsvar: Niels Nagelhus Schia
Russland, Asia og internasjonal handel: Julie Wilhelmsen
Global orden og diplomati: Morten Skumsrud Andersen
Fred, konflikt og utvikling: John Karlsrud
Klima og energi: Roman Vakulchuck
Personer
Forskningsgruppen Global orden og diplomati forsker på internasjonale systemets omskiftelige natur, og hvordan staters utenrikspolitikk blir til og utføres innenfor disse rammene. Særlig oppmerksomhet vies til utviklingen av og endringer knyttet til norsk utenrikspolitikk.
Forskere i gruppen arbeider med teoridrevet så vel som empirisk fundert forskning, og er opptatt av å forstå politikk i dag i historisk og komparativ kontekst.
Gruppen ledes av Morten Skumsrud Andersen.
Personer
Arbeidet vårt er forankret i et stort nettverk av internasjonale organisasjoner, andre forskningsinstitusjoner og sivilsamfunnsorganisasjoner verden over, inkludert søsterinstitutter i Egypt, Belgia, Brasil, Kina, Ghana, India, Indonesia, Nederland, Russland, Sør-Afrika, Sverige, Tyrkia, Storbritannia og USA.
Vårt geografiske fokus er land som har vært utsatt for krig, konflikt og fredsoperasjoner. Forskningen vår er basert på omfattende feltarbeid. Viktige forskningstema er sikkerhetsreform generelt og internasjonal politireform spesielt, rettssikkerhet, gender-spørsmål, lokal fredsbygging, beskyttelse av sivile, sivil kapasitetsbygging, ungdom i konflikt, barnesoldater, organisert kriminalitet, krigsforbrytelser og ny teknologi.
Gruppen ledes av John Karlsrud.
Personer
NUPI har et betydelig forskningsmiljø som jobber med disse spørsmålene, og et stort internasjonalt nettverk i de aktuelle regionene.
Viktige temaer i forskningen vår er energipolitikk og økonomi, inkludert olje, naturgass og fornybar energi. Etnisitet, nasjonsbygging og nasjonalisme i Russland, Asia og Arktis, samt demokrati, menneskerettigheter, handel og økonomi i disse landene, er også sentrale forskningsfelt.
Spørsmål knyttet til russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk er også sentrale, inkludert temaer som urfolk i Russlands nordområder, geopolitiske dimensjoner av naturressurser og territorium i Arktis og den kaspiske regionen, samt relasjoner med Kina og andre viktige naboland.
Gruppen ledes av Julie Wilhelmsen.
Personer
NUPIs forskning på sikkerhet og forsvar forsøker å besvare disse spørsmålene. Vi studerer militær strategi og geopolitikk, EUs utenriks- og forsvarspolitikk, terrorisme og organisert kriminalitet og privatisering av sikkerhet med vekt på nye sikkerhetsaktører. Temaer knyttet til militære konsepter og doktriner, irregulær og hybrid krigføring, sivile-militære relasjoner, maritim sikkerhet, cybersikkerhet og teknologi, sikkerhetsstyring og reform av etterretnings- og sikkerhetstjenester blir også belyst i våre studier.
Det geografiske forskningsområdet er: USA, Asia og Stillehavet til Nord-Afrika og Europa. Gruppen ledes av Niels Nagelhus Schia.