Forsker
Niels Nagelhus Schia
Kontaktinfo og filer
Sammendrag
Niels Nagelhus Schia (PhD fra Universitetet i Oslo) er forsker 1 ved NUPI, hvor han over flere år har fordypet seg i spørsmål som omhandler global styring, internasjonale organisasjoner, og statsbygging.
Niels Nagelhus Schia er forskningsprofessor med spesialisering i skjæringspunktet mellom ny teknologi og internasjonale relasjoner. Han leder Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar ved NUPI, og han er også medleder i instituttets senter for forskning på ny teknologi. Med en doktorgrad i sosialantropologi fra Universitetet i Oslo og et gjesteforskeropphold fra New School for Social Research (NSSR), kombinerer Schia akademisk innsikt med praktisk erfaring innen global og nasjonal politikkutforming.
Schia har ledet initiativer som den norske regjeringens ekspertgruppe for kunstig intelligens, demokrati og valg (2024–2025). Han var koordinator for referansegruppen om Norges rolle i FNs sikkerhetsråd (2021–2022), og han har vært prosjektleder for flere større forskningsprosjekter. Han er også en aktiv bidragsyter til internasjonale konferanser, diskusjoner i FN og ulike arbeidsgrupper.
Utover forskningen er Schia dypt engasjert i å forme den globale akademiske og politiske arenaen. Han var medredaktør for Internasjonal Politikk, det ledende skandinaviske tidsskriftet om internasjonale relasjoner, i nesten et tiår (2017–2025). Han er medlem av Holberg-debattens arbeidsgruppe, og fagrådet til FN-sambandet. Schia er ogsåtidligere Fulbright-stipendiat og styremedlem i Fulbright Association i Norge og andre fora dedikert til å fremme kunnskap og dialog innen sitt felt.
Ekspertise
Utdanning
2015 Doktorgrad, sosialantropologi, Universitetet i Oslo
2004 Cand.polit., Universitetet i Oslo, Sosialantropologi
Arbeidserfaring
2022- Leder, Forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar
2017- Redaktør for Internasjonal Politikk - Skandinavisk Tidsskrift for Internasjonale Studier.
2015- Leder, NUPIs Forskningssenter på cybersikkehet.
2010 Gjesteforsker ved The New School for Social Research, New York, Leiv Eirikson mobilitetsprogram (Norges forskningsråd), og Fulbright scholar.
2009 Rådgiver, Civil Affairs, Policy Best Practices Services (PBPS), UN Department of Peacekeeping Operations, New York.
2003- Forsker 1 / Seniorforsker / Forsker / Vit. ass., NUPI.
-----
2012-2016 Styremedlem Fulbright Alumni Association of Norway.
2013-2016 Leder, vitenskapelig komité for Fulbrights årlige forskningspris.
Aktivitet
Filter
Tøm alle filtreNytt redaktør-team i Internasjonal Politikk
Tre nye prosjekter til NUPI
NUPI på Arendalsuka: Her finner du oss
Stuxnet - et paradigmeskifte?
Cyberangrepet Stuxnet representerte noe helt nytt da det ble offentlig kjent i 2010. Angrepet viste at digital skadevare kunne sabotere funksjonaliteten til infrastruktur, forårsake alvorlige ødeleggelser og ikke minst fungere som et politisk pressmiddel. Dette kapittelet i boken "Cybermakt. En tverrfaglig innføring" belyser hvordan Stuxnet har påvirket hvordan stater benytter seg av cyberkapabiliteter i konflikt, og hvordan cyberoperasjoner oppfattes. Vi forfekter at angrepet representerer et paradigmeskifte, og bygger denne argumentasjonen på en analyse av operasjonen og dets etterspill. Utviklingen i cyberdimensjonen av konflikten mellom USA og Israel versus Iran, og dessuten andre staters opprustning av cyberkapasiteter, er også viktige bestanddeler i analysegrunnlaget. Skiftet gjelder bruk av cyberoperasjoner i konfliktsituasjoner og utvikling av offensive og defensive cyberkapabiliteter etter Stuxnet. Vi argumenterer i dette kapittelet at cyberoperasjoner kan benyttes som en alternativ måte å hevde sikkerhetspolitiske interesser på - ikke bare i gråsonen som et supplement mellom diplomati og militære virkemidler, men også som et substitutt til konvensjonell militærmakt.
Useful or useless? The Ukraine UN ambassador's take on the UN Security Council
Has Russia's invation of Ukraine pushed the UN Security Council to the brink of existential crisis?As one of the veto powers, Russia is blocking a...
NUPI-forskar skal leie ekspertgruppe
USA-veker på NUPI i juni
Kina og multilateral styring i digitaliseringens tidsalder (CHIMULTI)
Hvilke internasjonale organisasjoner tar ansvar for digital teknologi (digitek) og hvordan jobber stormakter for å oppnå innflytelse i disse organisasjonene? Det er det ledende temaet vi studerer i CH...
Nagelhus Schia utnevnt til Forsker 1
Politics and Security in the Arctic (POPSARC)
POPSARC tar utgangspunkt i to overordnede spørsmål. For det første, hva kjennetegner vestlige alliertes tilnærminger til sikkerhet i Arktis de senere årene? For det andre, hva kjennetegner samspillet ...