Forsker
Minoo Koefoed
Kontaktinfo og filer
Sammendrag
Minoo Koefoed har doktorgrad i freds og utviklingsforskning fra Institusjonen for Globale Studier ved Gøteborg Universitet. Hennes doktorgradsavhandling handlet om politisk mobilisering og motstandspraksiser blant den kurdiske minoriteten i Tyrkia. Hun jobber nå som seniorforsker på prosjektet Climate, Peace and Security Risks (CPSR) som tilhører Forskningsgruppen for fred, konflikt og utvikling. Før hun begynte hos NUPI arbeidet hun som internasjonal rådgiver for Norsk Folkehjelp med oppfølgingsansvar for ulike typer bistandsprosjekter i Myanmar, Kambodsja Irak og Rwanda.
Ekspertise
Utdanning
2018 Doktorgrad i Freds- og Utviklingsforskning, Institusjonen for Globale Studier, Göteborg Universitet, Sverige
Arbeidserfaring
2023- Seniorforsker, Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI)
2019-2023 Internasjonal Programrådgiver, Norsk Folkehjelp (NF)
Aktivitet
Filter
Tøm alle filtreNytt norsk nettverk lansert på første Oslo-forum for klima, fred og tryggleik
Hva kan vi lære om klimaendringer og Afrikas stabiliseringsarbeid?
Håndtering av klima-, freds- og sikkerhetsutfordringer i grenseområdene i det vestafrikanske Sahelbeltet (CPS-WASahel)
Hvordan kan lokale stabiliseringsinitiativer i det vestafrikanske Sahelbeltet bidra til å øke kunnskapen om hvodan klimarelaterte freds- og sikkerhetstutfordringer kan håndteres mer effektivt?...
Trailblazers in a Warming World? The Agency of African Actors in Climate, Peace, and Security
En økende mengde forskning viser hvordan klimaendringer, kombinert med andre faktorer, kan øke risikoen for voldelige konflikter. Dette har særlig blitt påpekt i afrikanske sammenhenger. Denne artikkelen undersøker hvordan afrikanske aktører påvirker internasjonale agendaer knyttet til klima, fred og sikkerhet, med fokus på tre tilfeller: (1) FNs sikkerhetsråd, (2) Den afrikanske union og (3) COP27. Analysen viser at denne påvirkningen har omfattet diplomati, diskursiv innovasjon, epistemisk engasjement og politisk koordinering. Vi argumenterer for at Afrikas økende geopolitiske betydning gjør det mulig for afrikanske aktører å føre en alliansefri utenrikspolitikk på egne premisser.
NUPI skal støtte Danmark med forsking i FNs tryggingsråd
Klima, fred og tryggleik i USA
Climate, peace and security in the US and beyond
Korleis kan vi samanlikne verknadene av klimaendringar på fred og tryggleik på tvers av vidt ulike kontekstar? Kva er forskjellane i politikk på d...
Klima, fred og sikkerhet i Den sentralafrikanske republikk
Climate, Peace and Security Fact Sheet: Central African Republic
Den sentralafrikanske republikk (SAR) er svært utsatt for virkningene av klimaendringene på grunn av sosioøkologiske sårbarheter og vedvarende usikkerhet. Faktorer som bidrar til sårbarhet er blant annet fraværet av statlig tilstedeværelse, mangel på forvaltning av naturressurser, og lav motstandsdyktighet på lokalt – og husholdningsnivå. Selv om sikkerhetssituasjonen i landet har forbedret seg de siste årene, er den fortsatt ustabil; fraksjoner av opprørsgruppen Koalisjonen av patrioter for endring (CPC), selvforsvarsgrupper og andre væpnede aktører ender regelmessig opp i konfrontasjoner med regjeringsstyrker, allierte og leiesoldater som Wagner-gruppen (nå Africa Corps) i rurale områder. Et skiftende klima og den forverrede sikkerhetssituasjonen i Sahel og Great Lakes-regionen har drevet pastoralister lengre inn i SAR, og tidligere i sesongen, og bidrar til ytterligere spenninger. I tillegg har ringvirkningene av krigen i Sudan forverret den humanitære situasjonen i SAR, særlig i Vakaga og Haute-Kotto distriktene.