Forsker
Andreas Lind Kroknes
Kontaktinfo og filer
Sammendrag
Andreas Lind Kroknes jobber som rådgiver i Forskningsgruppen for fred, konflikt og utvikling.
Kroknes fullførte sin mastergrad i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo våren 2022. Masteroppgaven omhandlet spørsmålet om maktovertakelse og politisk stabilitet i Tsjad i kjølvannet av Idriss Débys dødsfall.
Hans interesser inkluderer spørsmål om fred og konflikt, statsbygging, maktovertakelse i autoritære og sårbare stater, samt stormaktsrivalisering i Afrika. Sahel-regionen, som skiller det sørlige og nordlige Afrika, er hovedfokus for Kroknes. Han har også jobbet på Horizon 2020-prosjekt PREVEX og er også en del av TaxCapDev-nettverket.
Ekspertise
UTDANNING
2016-2019 Internasjonale relasjoner, Nord universitet
2019-2020 Freds- og konfliktstudier, utviklingsstudier, Oslomet – storbyuniversitetet
2020-2022 Statsvitenskap, Universitetet i Oslo
Aktivitet
Filter
Tøm alle filtreForskere advarer mot usikker tilbakeflytting i Nigeria
The IDP situation in Borno State, Nigeria – returning to uncertainty?
Nigeria står overfor en langvarig krise med internt fordrevne (IDPer) forårsaket av jihadistiske opprør, bandittvirksomhet og naturkatastrofer. Denne krisen er særlig synlig nordøst i landet, hvor over 2 millioner mennesker i mer enn 12 år har blitt tvunget til å flytte inn til, ut av, og mellom leire for internt fordrevne og uformelle bosetninger. Noen har forsøkt å reise hjem eller bosette seg i et annet lokalsamfunn, for så å måtte flytte igjen. Disse menneskene har begrenset tilgang til viktige tjenester som helse og utdanning, og mangler matsikkerhet og tilstrekkelig husly. I tillegg betyr den unge alderen til de internt fordrevne at mange av dem har få, om noen, minner fra livet før de forlot hjemmene sine. Delstaten Borno er en av de mest berørte i Nigeria. Her bor det fortsatt rundt 900 000 mennesker i ca. 65 formelle og 158 uformelle leire. I 2021 begynte statsguvernøren i Borno, Babagana Umara Zulum, prosessen med å stenge leirene og returnere internt fordrevne til sine hjem. Mens mer enn 100 000 mennesker allerede har flyttet ut av leirene, er det fortsatt usikkert hva flertallet av de internt fordrevne vil gjøre når leirene er stengt. Denne rapporten presenterer en framsynsstudie som, kombinert med analyse av tidligere studier, trekker på etnografiske data og feltobservasjoner samlet inn blant internt fordrevne populasjoner rundt Maiduguri i oktober 2024. Analysemetoden som har blitt brukt er avhengig av tre faktorer: 1) historiens tyngde, 2) motsetningene i dagens situasjon, og 3) hvordan fremtiden kan se ut. Selv om denne metoden ikke tilbyr statistisk representativitet, gir den indikative scenarier som omfatter kjente (om enn usikre) risikoer og sannsynlige fremtider. Disse scenariene er ikke bare verdifulle for politikkplanlegging, men utgjør viktige pilotdata for større, mer systematiske studier fremover.