Trump tilbake i førersetet
Personer
Her er en oversikt over hva NUPI har publisert om hva Trumps kommende presidentskap vil kunne ha å si for oss i Europa og Norge. I tillegg har vi hatt en rekke seminarer som du kan se i opptak.
Kronikker:
Hva nå?
Det er på tide at Norge tenker ut en utenrikspolitikk for sikkerhet – basert på sak, ikke parti, skriver Julie Wilhelmsen.
Trump improviserer geopolitikk. Og pressen applauderer.
Den viktigste grunnen til at Donald Trump igjen foreslår å kjøpe Grønland, er at hans politiske modus operandi er realitystjernens, skriver Halvard Leira, Benjamin de Carvalho og Indra Øverland i denne kronikken.
Kan Trump avslutte krigen i Ukraina?
For å innfri valgløftet om fred i Ukraina, må Trump presse Putin til forhandlingsbordet. Det blir ikke lett, skriver Karsten Friis.
Hvordan skal disse to klare å samarbeide?
De har ikke mye til felles, Donald Trump og Keir Starmer. Men betyr det at vi får se et britisk oppgjør med USA? I denne kronikken i Dagsavisen stiller NUPI-forskerne Øyvind Svendsen og Paul Beaumont nettopp dette spørsmålet.
Bør Norge bli USAs 51. delstat?
I denne kronikken i Aftenposten skriver Ole Jacob Sending at USAs tilstedeværelse i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk er så altomfattende at den er skjult i åpent lende. "Det er nesten som vi allerede er et slags Puerto Rico.", skriver han.
Hva er forskjellene på Trump og Harris, og hva betyr det for Europa?
NUPI-forsker Marianne Riddervold har skrevet denne kronikken for Aftenposten.
Artikler for NUPI skole:
Trump Tower på Grønland?
Donald Trump hadde ikke engang begynt sin andre presidentperiode før han meldte at han vil ha den danske øya Grønland. Denne Hvor hender det?-artikkelen er skrevet av Benjamin de Carvalho og Halvard Leira.
Kvifor er amerikansk utanrikspolitikk så viktig for Noreg?
Og kvifor har det så mykje å seie for oss kven som er president på andre sida av Atlanteren? Les denne Hvor hender det?-artikkelen av Marianne Riddervold.
Rapporter og policy brief-er:
Trump, global orden, og det liberale Vesten
Hva betyr mer ideologisk og geopolitisk konflikt for det liberale Vesten? Det ser NUPI-forsker Minda Holm nærmere på i denne rapporten.
Trump II: A new trajectory in Russia relations for NATO Nordic states
Hvordan kan de nordiske NATO-statene møte Trumps nye politikk overfor Russland? Det svarer Julie Wilhelmsen og Matthew Blackburn på i denne policy brief-en.
“US and UK Elections: Implications for NATO and Northern European Security”
I denne rapporten diskuterer forskerne Karsten Friis (NUPI), Ed Arnold (RUSI) og Max Bergmann (CSIS) mulige konsekvenser av en seier for henholdsvis Harris og Trump, samt den nye britiske regjeringens sikkerhetspolitiske orientering. Hva betyr dette for Norge og Nord-Europa?
“Changing transatlantic relations – and what it means for Europe”
I denne SIEPS-rapporten diskuterer Marianne Riddervold allerede pågående endringer i det transatlantiske forholdet, hva dette forteller oss om den fremtidige retningen, og hva et endret transatlantisk forhold innebærer for Europa.
“The future of the US nuclear guarantee”
Atomvåpen spiller en sentral rolle i stormaktspolitikken, og moderniseringen av amerikanske strategiske atomstyrker utgjør en stor utfordring. Denne utviklingen kan svekke troverdigheten til USAs utvidede avskrekking og kjernefysiske garanti til Europa. I denne sammenhengen er det avgjørende for europeiske allierte å styrke sin konvensjonelle forsvarsevne, og dermed redusere avhengigheten av atomvåpen, skriver seniorrådgiver ved NUPI Svein Efjestad i denne rapporten.
"Brothers in Arms and Faith? The Emerging US-Central and Eastern Europe ‘Special Relationship’"
Under forrige Trump-administrasjon så vi et styrket bånd mellom USA, Ungarn og Polen, med voksende handelsforbindelser, intensivert militært samarbeid og tettere diplomatiske bånd. Men bak det samarbeidet så vi også et fremvoksende ideologisk felleskap, knyttet til nasjonalkonservatisme, nativisme, suverenitet, beskyttelse av judeo-kristne verdier og interesser og vektlegging av ‘tradisjonelle familieverdier’. I denne rapporten, fra 2020, diskuterer seniorforsker Minda Holm (NUPI) og seniorforsker Vibeke Schou Tjalve (DIIS) hvilke implikasjoner dette ideologiske felleskapet har for internasjonal politikk.
Arrangementer:
USA-valgets betydning for europeisk sikkerhet
I samarbeid med The Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI) i London og Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington arrangerte NUPI en briefing 20. november i fjor om hvordan resultatet av det amerikanske presidentvalget vil påvirke europeisk sikkerhet. Dette arrangementet var en del av forskningsprosjektet Transatlantic Security mellom de tre partene. Se arrangementet i opptak her.
Amerikanerne har stemt. Hva betyr det for oss?
Dette er spørsmålet som ble diskutert da eksperter ble samlet på NUPI den 12. november i fjor. Se arrangementet i opptak her.
USA etter valget: Konsekvenser for Norden og det geopolitiske landskapet (på engelsk)
Den 14. november i fjor samlet vi forskere fra fem ledende utenrikspolitiske institutter i Norden på NUPI for å analysere konsekvensene av valget i USA. Se arrangementet i opptak her.