Klima, fred og sikkerhet i DR Kongo
Den demokratiske republikken Kongo står overfør en konfluens av klimaendringer, miljøforringelse, ressursutnyttelse og konfliktdynamikk som forverrer usikkerheten i landet. Den doble virkningen av klimaendringer og den globale grønne energiomstillingen risikerer å øke splittelsen rundt ressursforvaltning og fremme interkommunal konflikt om ressurser som land og vann. Klimarelaterte sikkerhetsrisikoer truer med å undergrave menneskelig sikkerhet gjennom økt levebrød- og matusikkerhet og endrede mønstre for transhumance.
Les faktaarket i fulltekst her eller last det ned som PDF her!
Hovedfunn i dette faktaarket:
- Konsekvensene av klimaendringer på landbruket, inkludert temperaturøkninger og nedbørsvariasjoner, eroderer produktiviteten og fører til økt matusikkerhet og sårbarhet i DRC.
- Væpnet og interkommunal konflikt øst i DRC er en nøkkeldriver for fordrivelse, som forårsaker massefordrivelse og gjør lokalsamfunn, flyktninger og internt fordrevne (IDP) sårbare for virkningene av klimaendringer. De siste fem årene har det også vært en dramatisk økning i antall registrerte fordrevne forårsaket av stormer og flom.
- Innsats for å redusere klimaendringer og bærekraftig forvaltning av skogressurser hindres av pågående konflikt, korrupsjon og ustabilitet i landet. Ulovlige aktiviteter utført av væpnede grupper, som ulovlig gruvedrift, hogst og handel med dyreliv, bidrar til miljøforringelse og tap av biologisk mangfold.
- Den grønne energiomstillingen skaper enorm global etterspørsel etter mineraler som kobber, kobolt, litium, mangan, sjeldne jordarter og sink. Driften av statlige og ikke-statlige væpnede grupper i ulovlig gruvedrift og ressursutvinning undergraver naturressursstyring, forårsaker miljøskade og forverrer spenninger i fellesskapet.
Videre lesning:
- Fra Regjeringen: "Addressing climate change and security in the Security Council"
- SIPRIs forskning på klimaendringer og risiko
- Les mer om prosjektet Climate-related Peace and Security Risks (CPSR)
More fact sheets in this series:
- Somalia fact sheet
- Somalia fact sheet (updated version 2022)
- Somalia fact sheet (updated version 2023)
- Mali fact sheet
- Sahel fact sheet
- Afghanistan fact sheet
- Afghanistan fact sheet (updated version)
- South Sudan fact sheet (updated version)
- Iraq fact sheet
- Iraq fact sheet (updated version)
- Sudan fact sheet
- Colombia fact sheet
- Central African Republic fact sheet
- Yemen fact sheet