Hva kan vi lære om klimaendringer og Afrikas stabiliseringsarbeid?
Personer
Klimaendringer gjør mange samfunn mer sårbare, og det øker risikoen for konflikter om ressurser som jord, vann og mat. FN advarer i sin nye fredsagenda (fra 2023) om at hvis vi ikke håndterer klimaendringenes konsekvenser, vil det svekke arbeidet med å bygge fred.
NUPI har i år startet opp et nytt forskningsprosjekt, CPS-WASahel, som skal å lære av tiltak som er iverksatt i landene rundt Tsjadsjøen og i regionen Liptako-Gourma i Sahelbeltet i Vest-Afrika. Tiltakene har som mål å gi stabilitet til områder som allerede kjenner på konsekvensene av klimaendringer.
– Disse områdene er helt spesielle fordi stabiliseringstiltakene mot klimaendringer der er lokalt ledet, flerdimensjonale og menneskesentrerte, sier prosjektleder og NUPI-forsker Cedric de Coning.
Håndtering av klimaendringer
Prosjektet skal undersøke hvordan stabiliseringstiltakene i landene rundt Tsjadsjøen og i regionen Liptako-Gourma er organisert og hvilke resultater de har gitt. Målet er å finne ut hva som gjør lokalt ledede initiativer effektive i å håndtere klimarelatert risiko for fred og sikkerhet. Denne kunnskapen kan være nyttig for lignende tiltak andre steder i verden.
– Vi må forstå hvordan disse tiltakene har påvirket konfliktbildet, basert på erfaringene til de som bor i disse områdene. Prosjektet er derfor spesielt fordi det har en menneskesentrert tilnærming, sier NUPI-forsker Minoo Koefoed.
Prosjektet varer i to år og er finansiert av britiske utviklingsmidler gjennom forskningsprogrammet XCEPT.
– Dette prosjektet gir beslutningstakere, myndigheter og andre akademikere en mulighet til å tenke nytt om hvordan vi ser på afrikanske aktører, og hvilken kapasitet de har på et lokalt nivå, sier NUPI-forsker Andrew E. Yaw Tchie.
Tiltak som fungerer
Det er ikke tilfeldig at forskerne har valgt å se på landene rundt Tsjadsjøen og i Liptako-Gourma-regionen. Disse står nemlig overfor både voldelige konflikter og klimarelaterte problemer som ekstremvær. Dette har ført til utfordringer med masseforflytning av mennesker, og større usikkerhet rundt tilgangen på mat og vann.
Som svar på disse utfordringene har landene rundt Tsjadsjøen laget en stabiliseringsstrategi der lokale myndigheter og aktører spiller en sentral rolle. I regionen Liptako-Gourma har Burkina Faso, Mali og Niger utviklet en lignende strategi som også er lokalt forankret, strekker seg over flere sektorer og som ser mer helhetlig på stabilisering.
– Disse lokalt ledede tiltakene er spesielt interessante fordi de viser hvordan samarbeid på tvers av landegrenser kan bidra til fred og stabilitet, sier NUPI-forsker Thor Olav Iversen.
Personer
Facts
Prosjektet ledes av NUPI-forsker Cedric de Coning. I tillegg skal også Andrew E. Yaw Tchie, Minoo Koefoed, Thor Olav Iversen og Ingvild Brox Brodtkorb jobbe aktivt i prosjektet. Alle er ansatt ved NUPI.
Andre samarbeidspartnere i prosjektet er Freedom Onuoha fra Universitetet i Nigeria, Saibou Issa fra Universitetet i Yaounde, Thomas Gonzales og Dirk Bruin fra Center Leo Apostel (CLEA), og Nataliia Gerasymenko, Louise Lieberknecht og Natalia Skripnikova fra GRID-Arendal.