Hopp til innhold
NUPI skole

Klima, fred og sikkerhet i Den sentralafrikanske republikk

I et nytt faktaark ser forskere fra NUPI og SIPRIs Climate-related Peace and Security Risk-prosjekt på sammenhengen mellom klimaendringer, fred og sikkerhet i Den sentralafrikanske republikk.

OVERSVØMMELSE: En person padler på et oversvømt jorde i Bangui, som er hovedstaden til Den sentralfrikanske republikk.

Foto: NTB

Personer

Ingvild Brox Brodtkorb
Vitenskapelig assistent
Katongo Seyuba
Forskningsassistent, SIPRI
Thor Olav Iversen
Seniorforsker
Kheira Tarif
Forskningsassistent, SIPRI
Nadine Andersen
Forskningsassistent, SIPRI
Minoo Koefoed
Seniorforsker

Den sentralafrikanske republikk (SAR) er svært utsatt for virkningene av klimaendringene på grunn av sosioøkologiske sårbarheter og vedvarende usikkerhet. Faktorer som bidrar til sårbarhet er blant annet fraværet av statlig tilstedeværelse, mangel på forvaltning av naturressurser, og lav motstandsdyktighet på lokalt – og husholdningsnivå.  Selv om sikkerhetssituasjonen i landet har forbedret seg de siste årene, er den fortsatt ustabil; fraksjoner av opprørsgruppen Koalisjonen av patrioter for endring (CPC), selvforsvarsgrupper og andre væpnede aktører ender regelmessig opp i konfrontasjoner med regjeringsstyrker, allierte og leiesoldater som Wagner-gruppen (nå Africa Corps) i rurale områder. Et skiftende klima og den forverrede sikkerhetssituasjonen i Sahel og Great Lakes-regionen har drevet pastoralister lengre inn i SAR, og tidligere i sesongen, og bidrar til ytterligere spenninger. I tillegg har ringvirkningene av krigen i Sudan forverret den humanitære situasjonen i SAR, særlig i Vakaga og Haute-Kotto distriktene.

Les faktaarket her eller last det ned som PDF her.  

  • Det forventes at klimaendringene vil lede til flere tilfeller av ekstremvær, som har en negativ innvirkning på befolkningens livsgrunnlag og matsikkerhet. Konflikt og svakt styresett er ødeleggende for husholdningers evne til å tilpasse seg kriser, og rammer kvinner uforholdsmessig hardt.
  • Effektene av klimaendringene og usikkerhet i regionen bidrar til uregulert pastoralisme i SAR, som påvirker konfliktdynamikken og utgjør en risiko for vernede områder og biologisk mangfold.
  • I områder uten effektivt statlig styresett blir naturressurser utvinnet og kontrollert av væpnede grupper, militser, selvforsvarsgrupper og private sikkerhetsselskaper, som Wagner-gruppen/Africa Corps.
  •  Dårlig forvaltning av naturressurser, ulovlig gruvedrift og ulovlig handel med tømmer har spilt en stor rolle i finansieringen av den langvarige konflikten. Korrupsjon har hindret regjeringen i å utnytte naturressurser til sitt fulleste potensiale, og hemmer økonomisk utvikling samt tiltak mot klimaendringer.

Det har vært noe fremgang i gjennomføringen av den politiske avtalen for fred og forsoning i Den sentralafrikanske republikk (APPR-RCA) og Luanda-avtalen, i tillegg til innsatsen for å fremme fred og utvikling. Likevel er det behov for større innsats og ressurser til å håndtere sikkerhets-og utviklingsutfordringene i SAR, som også innebærer håndteringen av klimarelaterte sikkerhetsrisikoer.

Videre lesning:

Flere faktaark CRSP-prosjektet:

Temaer

  • Afrika
  • Fredsoperasjoner
  • Konflikt
  • Migrasjon
  • Klima
  • FN

Personer

Ingvild Brox Brodtkorb
Vitenskapelig assistent
Katongo Seyuba
Forskningsassistent, SIPRI
Thor Olav Iversen
Seniorforsker
Kheira Tarif
Forskningsassistent, SIPRI
Nadine Andersen
Forskningsassistent, SIPRI
Minoo Koefoed
Seniorforsker
Relevant innhold
Forskningsprosjekt
Forskningsprosjekt
Climate-related Peace and Security Risks