Referansegruppe for Norges medlemskap i FNs Sikkerhetsråd
Norge er medlem av FNs sikkerhetsråd i 2021 - 2022. I denne møteserien skal forskere og representanter for UD drøfte viktige strategiske temaer i forbindelse med medlemskapet. ...
Norden og alliansene
Hvilke refleksjoner gjør de nordiske landene seg i møte med nye utfordringer og initiativer? Hvilke handlingsalternativer finnes, og i hvilken grad oppfattes det nordiske samarbeidet som et relevant i...
Russlands største produsent av krigsskip vil samarbeide med Bergen Engines-kjøper: – Problematisk
Kommentar til oppkjøp av et norsk selskap med leveranser av materialet til det norske forsvaret og vedlikehold av motorer til norske marinefartøyer av et russisk-eid selskap.
What threatens NATO – and what members can do? The case of Norway and Poland
Denne forskningsrapporten undersøker de kritiske eksterne og interne utfordringene NATO må forholde seg til og hvordan politikken til to medlemmer - Norge og Polen - kan påvirke Alliansens indre samhold og dermed dens evne til å gi sikkerhet til alle medlemmene. Overlevelsen av NATO som en levedyktig sikkerhetsaktør vil avhenge av dens evne til å opprettholde intern samhørighet, en avgjørende faktor som påvirker NATOs evne til å håndtere eksterne risikoer, utfordringer og trusler i det stadig mer turbulente internasjonale miljøet. Denne studien plasserer debatten i en bredere kontekst av diskusjonen om alliansenes overlevelsesevne generelt, kartlegger de eksterne og interne utfordringene Alliansen står overfor i dag og undersøker hvordan politikken til Norge og Polen kan påvirke NATOs interne samhold og dermed dens evne til å takle eksterne utfordringer.
EUs strategiske kompass
EU er no i gang med å utvikle eit "Strategisk Kompass" for tryggleiks- og forsvarspolitikken sin. Bli med på dette webinaret for å lære meir om bakgrunnen, framgangen og utfordringane prosessen møter.
Stat, nasjon og verneplikt En genealogisk analyse av stats- og nasjonsbyggingen i Norge med fokus på verneplikten
Denne rapporten setter søkelyset på utviklingen av stat og nasjon i Norge. Spørsmålet den diskuterer er hvordan det har seg at vi faktisk finner oss i de restriksjoner og plikter staten pålegger oss. Ved å fokusere på utviklingen av verneplikten og dens historie er formålet å kunne illustrere den generelle utviklingen av statens legitimitet. Rapporten er en genealogisk analyse av denne utviklingen over flere hundre år.
The Georgian far right failed its electoral debut. But its season may not be over
Norway, NATO and the Northern Flank
Dette kapittelet drøfter norske perspektiver på Nordatlantisk traktatorganisasjon (NATO), og sikkerhets- og forsvarspolitikk. Det begynner med en kort bakgrunnsdiskusjon om de historiske forholdene mellom Norge og Russland, og den norske sikkerhets- og forsvarsstillinger som har resultert i siden andre verdenskrig. Den beskriver Norges forhold til NATO, populær støtte til Alliansen i dag, og Norge fremgang med hensyn til 2-prosentmålet på Wales-toppmøtet i 2014. Nåværende norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk gjenspeiler fornyet bekymring for utviklingen i Russland, og ønsket om å styrke NATO og USAs engasjement i nord, samtidig som det styrker det europeiske sikkerhetssamarbeidet. Norge, som en liten stat med begrensede nasjonale styrker, må stole på NATO for sin sikkerhet og avskrekkelse. Norsk folkelig støtte til NATO er høyere enn på lenge, og til og med velgere lengst til venstre virker overveiende støttende.
KRONIKK: Etterretningstjenestene må reformeres
Sikkerhetsmyndighetene har et alvorlig samordnings- og koordineringsproblem, skriver NUPI-forskerne Karsten Friis og Valther Hansen.
Is France in a no-win situation in Sahel region?
Ledere fra fem av statene (group of five) i den vestafrikanske delen av Sahel møtes i Tsjad. Møtets formål er å fremme sikkerhet, og skjer samtidig med at Frankrike forbereder seg på å trappe ned sin militære tilstedeværelse i regionen. NUPI-forsker Andrew E. Yaw Tchie bidrar som ekspert i denne sendingen.