Henrik Stålhane Hiim
Kontaktinfo og filer
Sammendrag
Henrik Stålhane Hiim var seniorforsker på NUPI, og deretter tilknyttet NUPI som seniorforsker i bistilling i forskningsgruppen for Russland, Asia og Internasjonal handel, frem til juni 2022.
Aktivitet
Filter
Tøm alle filtreNUPIpodden #19: Den gryende atompopulismen i Asia
Det er i ferd med å skje noe i Øst-Asia. Kinesiske kommentatorer vil ruste opp sine kjernevåpenarsenal. Samtidig øker støtten blant befolkningen i...
Revisiting nuclear hedging: ballistic missiles and the Iranian example
Teknologiske endringer har gjort atomvåpenarsenaler mer sårbare. I denne artikkelen hevder Henrik Stålhane Hiim at det gir særlig stater med en såkalt «garderingsstrategi» sterke grunner til å utvikle ballistiske missiler. Stater som driver med kjernefysisk «gardering» - som Iran – ønsker å opprettholde evnen til å utvikle atomvåpen, men uten å krysse den kjernefysiske terskelen. Artikkelen analyserer Irans missil- og rakettprogrammer, og demonstrerer hvordan disse programmene er en sentral del av Irans garderingsstrategi. Flere av missilene Iran kan være velegnet til bruk i et kjernevåpenprogram.
AUKUS og implikasjonar for Asia, forholdet mellom USA og Europa og ikkje-spreiing
Kva betyr det nye tryggingssamarbeidet mellom Australia, USA og Storbritannia - AUKUS - for tryggleik i Asia, forholdet mellom Kina og USA og forholdet mellom Europa og USA? Og kva med ikkje-spreiing?
Conventional Counterforce Dilemmas: South Korea's Deterrence Strategy and Stability on the Korean Peninsula
Som svar på Nord-Koreas atomvåpenprogram har Sør-Korea i det stille utviklet en konvensjonell avskrekkingsstrategi. Denne strategien er unik: Ingen stater har tidligere forsøkt å avskrekke en kjernefysisk mostander utelukkende med konvensjonelle våpen. Hvorfor har Sør-Korea utviklet denne strategien og hvilken innvirkning vil den ha på den strategisk stabiliteten på den koreanske halvøya? Vi hevder Sør-Koreas strategi bør forstås som både en kort- og langsiktig garderingsstrategi. Strategiens avskrekkende effekt, selv om den er usikker, kan sikre Sør-Korea på kort sikt dersom USA trekker seg fra sine allianseforspliktelser. På lang sikt styrker evner som avanserte ballistiske missiler og kryssermissiler Sør-Koreas evne til å utvikle atomvåpen. Samtidig framhever vi at strategien kan ha flere negative konsekvenser, og lede til både et våpenkappløp og øke faren for bruk av kjernevåpen i en krise. Vi påpeker videre at Sør-Koreas strategi og Nord-Koreas respons fører til at bilateralt nedrustningsarbeid mellom Nord-Korea og USA neppe vil lykkes. I tillegg til å løse problemer knyttet til Nord-Koreas kjernevåpenprogram, må en framtidig nedrustningsavtale ta høyde for det voksende gapet i den konvensjonelle styrkebalansen på den koreanske halvøya.
The Nordic shift: China’s uphill battle for public approval in northern Europe
En ny spørreundersøkelse viser at selv frihandelsentusiastene i Europas nordlige hjørne revurderer sine holdninger til kinesiske investeringer, skriver forfatterne i denne kronikken.
KRONIKK: Overdrevne trusselbilder av Kina er farlig
Bånd til Kina kan skape sikkerhetsutfordringer. Overdrevne trusselbilder kan koste oss dyrt, skriver Henrik Stålhane Hiim.
Consequences of Investments for National Security (COINS)
Hvordan kan liberale åpne samfunn høste fordelene av åpne økonomier, samtidig som de beskytter sine legitime sikkerhetsinteresser? I prosjektet «Consequences of Investments for National Security» unde...
Teoriseminar: Crafting Payoffs: Strategies and Effectiveness of Economic Statecraft
Når er det effektivt å bruke økonomiske verkemiddel i internasjonal politikk?