Forsker
Jakub M. Godzimirski
Kontaktinfo og filer
Sammendrag
Jakub M. Godzimirski har arbeidet med russisk utenriks- og sikkerhetspolitikk på NUPI i over 20 år, med særlig vekt på energiressursers rolle i russisk strategi. I tillegg har han arbeidet med europeisk politikk og dennes påvirkning på utvikling i Sentral- og Øst-Europa, inkludert forholdet til Russland.
Ekspertise
Utdanning
1987 Doktorgrad i sosialantropologi ved Det polske Vitenskapsakademi
1981 Mastergrad i sosialantropologi, UW
Arbeidserfaring
1995- Forsker ved Russlandsavdelingen på NUPI
1993-1994 Senioranalytiker ved Forsvarsdepartementet Polen
1981-1987 Forsker ved Det polske Vitenskapsakademi
Aktivitet
Filter
Tøm alle filtrePODKAST: Kan Europa si farvel til russisk gass?
Lunsjseminar: Kan Europa kutte avhengnaden av russisk energi?
På dette seminaret ser vi nærare på utfordringane, moglegheitene og konsekvensane ein boikott av russisk energiforsyning har for Europa. I panelet finn du blant anna sjefsøkonom i Equinor, Eirik Wærness.
KRONIKK: Kan Norge oppleve et cyberangrep i dag?
Energy, Climate Change and Security: The Russian Strategic Conundrum
Globale og regionale energimarkeder påvirkes i økende grad av klimapolitikk, med mulige alvorlige implikasjoner for store produsenter og eksportører av fossilt brensel – inkludert Russland, som planlegger ytterligere økninger. Denne artikkelen undersøker utviklingen i russisk offisiell tenkning omkring klimaendringer som en strategisk faktor i politikkutforming slik den kommer til uttrykk i nøkkeldokumenter om sikkerhet og i strategiske uttalelser fra presidentene Putin og Medvedev (2000–2020). Settet med strategiske uttalelser som er undersøkt i denne artikkelen viser overraskende lite oppmerksomhet til denne viktige saken.
Norwegian Gas in Europe in the 2020’s
Denne artikkelen undersøker hvilke faktorer som vil påvirke posisjonen til den norske gassen på markedet i 2020-årene. Med utgangspunkt i en undersøkelse av Norges historiske rolle som gassleverandør til EU, kartlegger denne artikkelen hvilken rolle ulike faktorer har i utformingen av rammebetingelser på det europeiske gassmarkedet som kan påvirke posisjonen til den norske gassen som energikilde. Hovedkonklusjonen er at Norge vil forbli en viktig leverandør av gass frem til 2030, men kan stå overfor noen alvorlige problemer med å forbli aktuelt etter denne datoen på grunn av mulig utarming av gassforekomster og økt EU-fokus på den negative effekten av fossilt brensel på klimaendringer. utvikling av en mer bærekraftig energimiks i Europa samt fremveksten av nye gassleverandører til Europa, først og fremst LNG som kan ta høyere andel av det krympende gassmarkedet i Europa. Utvikling av den kostnadseffektive storskala karbonfangst- og lagringsteknologien (CCS) kan lindre noen energiomstillingsrelaterte smerter og gjøre gass mer akseptabel som energikilde, også hvis utviklingen av hydrogenøkonomi skulle materialisere seg. Den norske gassen kan gjøres om til en viktig innsatsfaktor i grønt hydrogen, en ny lovende energikilde som kombinerer det beste fra de to energiverdene – den fossile og den grønne.
Russian Strategic Communication Towards Europe: Goals, Means and Measures
Dette kapitlet undersøker forholdet mellom russiske strategiske mål og bruk av kommunikasjonstiltak i russisk politikk overfor Europa etter krisen i 2014. Den gir innsikt i hvordan russiske forståelser av kommunikasjon/informasjonsrelaterte utfordringer har blitt tatt med i russiske tilnærminger til Europa.
Vern av kritisk infrastruktur i Noreg og dei tre baltiske statane: likskapar og forskjellar
The issue of protection of critical infrastructure blir hatt been put higher on the national and international dagsordens by several recent international and national developments.Spørsmål knytt til vern av kritisk infrastruktur har blitt sett høgare på dei nasjonale og internasjonale dagsordenane av fleire grunnar.
WEBINAR: Auka migrasjon gjennom den aust-europeiske ruta – nye dilemma for EU
På grensa mellom Polen og Kviterussland ser vi no eit nytt fenomen: bruken av migrantar som eit politisk verktøy i ein stats utanrikspolitikk.
Oppgjør i Genève: Går fra å være en sjelløs morder til en verdig motstander
Kommentar til toppmøtet mellom den amerikanske presidenten Joe Bidenb and Russlands Vladimir Putin.
Russland-ekspert før toppmøtet: − Har nådd en bunn
Kommentar om relasjoner mellom Russland og USA dagen før toppmøtet mellom USAs presdeint Joe Biden og Russlands Vladimir Putin.