Russia and Europe in memory wars
Russland og Europa befinner seg i en konflikt om hvordan man skal forstå historien. Denne situasjonen kan betegnes som en «minnekrig». Hvordan skjedde dette? Finnes det en vei ut av denne konflikten? For å svare på disse spørsmålene tar denne rapporten for seg dynamikken i historiepolitikken i Europa, og ser deretter nærmere på russisk historiepolitikk.
Offisiell lansering av PREVEX i Brussel
Hvorfor er noen samfunn mer utsatt for voldelig ekstremisme enn andre? Svaret på dette spørsmålet er avgjørende for å kunne forhindre voldelig ekstremisme ved å styrke ulike samfunns motstandsdyktighet.
Kronikk: Skepsis til kinesiske investeringer
I nordiske land er det en negativ holdning til investeringer fra både Russland og Kina.
Høydepunkter fra konsortiet i 2019
Radikalisering i fengsel, retur av fremmedkrigere og akselerasjonsterrorisme er bare noen av temaene Konsortiet har hatt på agendaen i løpet av det siste året.
The WTO Reference Paper meets EU common regulatory policy in CETA
Den teknologiske utviklingen går raskt i telesektoren, og markedsregulering i EØS forandrer seg med teknologi og markedsforhold. Internasjonale handelsavtaler forandres imidlertid i liten grad etter at de er signert. I WTO har 80 land nedfelt forpliktelser til markedsregulering i et referansepapir fra 1998. Tele-kapitlene i regionale og bilaterale handelsavtaler bygger på dette. Artikkelen sammenligner markedsregulering i EØS med forpliktelsene i WTO og CETA (avtalen mellom EU og Canada) og finner at bestemmelsene langt på veg er utdaterte. Videre estimeres virkningen av å binde markedsregulering i handelsavtaler. Artikkelen finner at å binde markedsregulering ikke har noen effekt på handel med teletjenester utover effekten av å binde markedsadgang. Gitt dette og at markedsregulering er kompleks og dynamisk, konkluderes det at internasjonalt samarbeid om markedsregulering best ivaretas av ITU og andre samarbeidsorganer med spesialkompetanse i telesektoren. Dette hindrer også muligheten for at markedsreguleringsreformer blir en forhandlingsbrikke som holdes tilbake på grunn av interessemotsetninger på helt andre områder.
Can trade preferences stimulate sectoral development? The case of Namibian and Botswanan beef exports to Norway
- De tollfrie kvotene har gitt høy fortjeneste for handelsbedriftene og eksportørene i Botswana, Namibia, Norge og mellomledd i Storbritannia, men utviklingseffektene er uklare og vanskelig å få øye på. - Konsolideringen av handel mellom små leverandører (Namibia, Botswana) og små markeder (Norge) gir noen unike fordeler til begge parter; gitt eksportørenes skala-ulemper i internasjonal handel og importlandets behov for regulering av importen. - Men en slik strategi kan ikke nødvendigvis kopieres andre steder, på grunn av de høye kostnadene for å komme inn i markedet, spektret av utfordringer i forhold til dyresykdommer, og faren for for sterk avhengighet av bestemte markeder.
EUs rolle i ei meir ustabil verd
Det er ulike syn på kva rolle EU bør spele i internasjonal politikk. Korleis ser 2020 for unionen, og kva rolle ønskjer ho å ha i tida som kjem?
Dette betyr frihandelsavtalene for Norge
Frihandelsavtaler med andre land blir stadig viktigere, ifølge seniorforsker Hege Medin.