Risikovurderingsverktøy mot terrorisme og ekstremisme: Erfaringer fra kriminalomsorgen i Nederland, Storbritannia, og Sverige
Spesialiserte verktøy for å vurdere enkeltpersoners risiko for å bli innblandet i terrorisme og voldelig ekstremisme har blitt en sentral del av mange europeiske lands antiterrorarbeid. Denne rapporten gir en oversikt over tre lands ulike beslutninger om å ta i bruk ett av de to mest veletablerte verktøyene brukt i Europa for å vurdere individuell risiko for terrorisme. Både Nederland og Sverige bruker VERA-2R (Violent Extremism Risk Assessment, andre og reviderte versjon) til å vurdere risiko blant innsatte i fengsler, mens Storbritannia benytter ERG22+ (Extremism Risk Guidelines 22+) for det samme formålet. Rapporten ser på hvorfor landene satte i gang med spesialisert vurdering av risiko for terrorisme, belyser de tidlige erfaringer med implementeringen av disse, og peker på noen viktige valg tatt underveis. Rapportens siste del skisserer viktige lærdommer fra hver av de tre landene og analyserer dem i lys av den fortsatt sparsomme forskningslitteraturen på spesialisert terrorismerelatert risikovurdering.
Internasjonal Politikk ser nordover
Få med deg siste utgave av tidsskriftet Internasjonal Politikk, med bidrag fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide og Arbeiderpartiet-leder Jonas Gahr Støre.
Performance of Peace Operations
Hvordan kan vi og bør vi måle fredsoperasjoners effektivitet? Dette var et av temaene på det årlige Challenges Forum 2020 hvor NUPI var med-arrangør. Fredsoperasjoner er under press for å øke operasjonenes effektivitet og mandatoppnåelse, men møter samtidig flere utfordringer som budsjettkutt og Covid-19. Denne bakgrunnsrapporten ser på nyere forskning angående fredsoperasjoners effektivitet og FNs nye initiativer for intern evaluering og datahåndtering.
Høyr NUPI på NRK P2!
Måndag - fredag i veke 50 erstatta NUPI «Ekko» i NRK P2. Få med deg ti timar med utanrikspolitiske tema i NRK-appen eller som podkast.
KONKURRANSE: Spark i gang forskningskarrieren med en pris
Tidsskriftet Internasjonal Politikk er på jakt etter årets beste fagartikkel, skrevet av en bachelor- eller masterstudent fra et av de nordiske landene. Send inn ditt bidrag innen 15. februar 2021!
Kasakhstans reformer og global pandemi: resultat og utfordringar
Covid-19 har ført til global økonomisk kollaps, men korleis har pandemien påverka Kasakhstan og dei andre landa i Sentral-Asia?
Kristne først
Når Frp fremmer beskyttelse av kristne, følger de i sporene til høyrenasjonalister i andre land.
Seks å se opp for
De imponerte oss i året som har gått. Klassekampen har samlet et knippe unge mennesker vi tror vil prege nyhetsbildet og kulturlivet i årene som kommer.