Gabriella Kristine Kattil Bolstad
Kontaktinfo og filer
Sammendrag
Gabriella Bolstad var koordinator og vitenskapelig assistent i forskningsgruppen for Forsvar og Sikkerhet på NUPI. Hun var tilknyttet Konsortiet for forskning på terrorisme og internasjonal kriminalitet, prosjektet Kinesisk storstrategi og maktbruk: Vestlige erfaringer og implikasjoner for Norge og et forskningssamarbeid mellom NUPI, Royal United Services Institute (RUSI) og Center for Strategic and International Studies (CSIS) vedrørende transatlantisk sikkerhet.
Ekspertise
Aktivitet
Filter
Tøm alle filtreNATO and Transatlantic Security Relations
NATO regnes som den viktigste institusjonen i det transatlantiske sikkerhetsforholdet. Organisasjonens historie er preget av kontinuitet, motstandskraft og bevisst tilpasning til et stadig skiftende og mer komplekst sikkerhetsmiljø. Dette kapittelet søker å vurdere noen av de viktigste historiske vendepunktene for å belyse hvordan NATO har klart å forbli relevant gjennom alle disse årene, og spesielt hvordan har de siste turbulente årene i Washington D.C. og de fornyede spenningene med Russland påvirket organisasjonen. Forfatterne hevder at en kombinasjon av sterkt amerikansk engasjement og lederskap med en bredt delt trusseloppfatning blant allierte (primært mot Russland) er kombinasjonen som fortsetter å gjøre NATO til en betydelig legemliggjøring av transatlantiske sikkerhetsrelasjoner.
NATO and the Invasion, One Year On
Next year will mark 75 years since NATO was founded in 1949. The Atlantic alliance has faced many challenges over seven decades, but Russia’s war of conquest in Ukraine might be its biggest test yet.
NATO’s 2022 Strategic Concept
Rakner det transatlantiske forholdet mellom USA og Europa?
NATOs nye strategiske konsept vedtas om en måned. Det må fortsette å holde USA tett på Europa, men samtidig presse europeerne til å bygge opp egen forsvarsevne.
Kan utenlandske forskere bli en trussel mot vår sikkerhet?
Nye land vokser frem som kunnskapspolitiske stormakter og internasjonalt forskningssamarbeid er viktigere enn noen gang for å håndtere felles globale utfordringer. Både krigen i Ukraina og covid-19 har vist oss at teknologi og forskning har enorm betydning for et lands makt og anseelse. Vi er helt avhengig av utenlandske forskere for å sikre kompetanse Norge trenger, men utgjør de en sikkerhetsrisiko?
Når oppdrettslaksen utkonkurrerer norske demokratiske verdier
Norsk tilgang til det kinesiske laksemarkedet gikk på bekostning av demokratiske verdier hvor kinesiske studenter tilsynelatende ble tvunget av et statsapparat til å sikre medaljer i vintersport de ikke hadde kjennskap til.
Terrorkonsortiet i 2021
Hvem skal "eie" Afrika?
Plikt til å hjelpe NATO med å forsvare Europa og samtidig demre opp for Kina i Stillehavsregionen setter USA i en sikkerhetspolitisk spagat. Det er ikke kapasitet for å ivareta innflytelse i Afrika, og dette vakuumet utnyttes av Kina og Russland.