Hopp til innhold
NUPI skole

Tre nye prosjekter til NUPI

Forrige uke kom den gode nyheten om at NUPI hadde vunnet tre prosjekter fra Forskningsrådet.

VANT PROSJEKTER: Niels Nagelhus Schia, Jenny Lorentzen og Ole Jacob Sending.

Foto: NUPI

De tre prosjektene spenner vidt over NUPIs ekspertise, og skal se nærmere på kvinners deltakelse i krig, private og offentlige investeringer i utviklingsprosjekter, og på det nye kappløpet for infrastruktur i verdensrommet.

To av dem, BLEND-OFF og DISCOVER, faller innunder forskerprosjekt for fornyelse, mens Gendered Transitions er et forskerprosjekt for tidlig karriere. Til sammen mottar prosjektene i underkant av 32 millioner kroner.

Jeg er utrolig stolt over at våre forskere har vunnet frem i konkurransen om nye forskerprosjekter. Disse prosjektene er ulike i tematisk innretning, men alle er svært relevante for norsk utenrikspolitikk. Jeg ser frem til å følge prosjektene videre, sier NUPI-direktør Kari M. Osland.

From combatants and war supporters to peacemakers? Women’s participation in political violence and political transitions (Gendered Transitions)

I prosjektet Gendered Transitions skal forskerne se på hvorvidt kvinners deltakelse og støtte til væpnede grupper påvirker deres muligheter til å delta i påfølgende fredsprosesser. Etter mange år med internasjonal aktivisme for å fremme agendaen for kvinner, fred og sikkerhet, deltar kvinner fortsatt i liten grad i fredsforhandlinger og fredsprosesser.

Kvinner kan ha sentrale roller som både krigspådrivere og sabotører for fred, så når de ikke inkluderes, utgjør det en risiko for at disse kvinnene bidrar til å undergrave forsøk på å bygge langvarig fred i sårbare samfunn. Prosjektet skal anvende kvalitative feministiske og etnografiske metoder for å utforske disse spørsmålene i Mali og Colombia.

Vi er utrolig stolte og glade for at vi får mulighet til å gjennomføre dette prosjektet. Prosjektet bygger på min forskning på kvinners deltakelse i fredsprosesser i Mali, og Priscyll Anctil Avoine sin forskning på tidligere stridende kvinner i Colombia, med samarbeidspartnere i Mali og Colombia. Prosjektet støtter opp under forskningen til, og bygger på tett samarbeid mellom, fire unge kvinnelige forskere i ulike land i nord og sør, sier NUPI-forsker og prosjektleder Jenny Lorentzen.

Trade-offs of Blended Finance for Development (BLEND-OFF)

Ved såkalt blandet finansering (blended finance) bruker man offentlig finansiering for å tiltrekke seg private investeringer til utviklingsprosjekter. Dette er avgjørende for å kunne møte det årlige finansieringsgapet for bærekraftsmålene på 2500 milliarder dollar.

Selv om blandet finansiering blir stadig viktigere for utviklingsfinansiering, vet vi svært lite om hvordan det fungerer i praksis. Derfor skal prosjektet BLEND-OFF undersøke følgende spørsmål: Hvilke parametre brukes til å vurdere risiko og ta investeringsbeslutninger i offentlig og privat sektor? Hvilke aktører er dominerende? Hvilke beregninger brukes for å vurdere risiko?

Prosjektet, med partnere i Norge, Etiopia og Vietnam, gjør det mulig å analysere hvordan såkalt blandet finansiering med offentlige og private midler endrer internasjonal innsats for utvikling og grønn omstilling. Sentralt her står spørsmål om maktforholdet mellom offentlige og private aktører, og fremveksten av et globalt marked for tjenester knyttet til utvikling og bærekraft, sier NUPI-forsker og prosjektleder Ole Jacob Sending.

Earth to Orbit - Building Bridges in Space (DISCOVER)

Verdensrommet har blitt til en av verdens viktigste infrastrukturer, og det er essensielt for tjenester som klimaovervåkning og kommunikasjon. Dette nye kappløpet om rommet har blitt mer intenst etter hvert som geopolitiske spenninger har økt. Å kunne samarbeide om verdensrommets begrensede ressurser er helt nødvendig.

Prosjektet DISCOVER skal undersøke hva som driver samarbeid og konflikt i styringen av verdensrommet. Spesielt skal det se på hvor viktig internasjonalt samarbeid er for global sikkerhet og stabilitet i dagens samfunn.

Hvem bestemmer egentlig i verdensrommet? Og hvordan skal stormakter og andre land samarbeide om viktige spørsmål som ligger utenfor jordkloden? Dette er en av vår tids mest presserende globale utfordringer og jeg gleder meg skikkelig til å ta fatt på dette sammen med de andre dyktige forskerne i prosjektgruppen, sier NUPI-forsker og prosjektleder Niels Nagelhus Schia.

Temaer

  • Sikkerhetspolitikk
  • Cyber
  • Økonomisk vekst
  • Internasjonale investeringer
  • Globalisering
  • Utviklingspolitikk
  • Utenrikspolitikk
  • Europa
  • Afrika
  • Fredsoperasjoner
  • Humanitære spørsmål
  • Konflikt
  • Sårbare stater
  • Internasjonale organisasjoner