Building on Strength. Proposals for US-Norwegian Cooperation on the Operational and Tactical Level
Kan norske supply-skip og den komersielle offshore flåten brukes mer kreativt for å støtte US Marine Corps' logisitikk?
Bridging the Atlantic. A Norwegian Contribution to US Sealift
Paperet diskuterer hvordan den norske kommersielle handelsflåten kan brukes i forbindelse med amerikansk forsterkning av Europa i tilfelle konflikt.
Not Enough Maritime Capability. The Challenge of Reinforcing Europe
Hvilke kapasiteter har USA når det gjelder å transportere militære forsterkninger til Europa i tilfelle konflikt? Dette paperet analyserer USAs pågående prosesser mht sine strategiske målsetninger, inkludert å forsterke Europa. De ser også på hvordan USA kan benytte seg av alliertes komersielle maritime kapasiteter i et slikt øyemed.
På tide å tenke nytt om Iran
Det overordnede målet for USAs såkalte "maximum pressure"-strategi har vært å fremforhandle en bedre atomavtale med Iran, samt å svekke både Teherans innflytelse i Midtøsten og ayatollah Khameneis grep om makten. Men har strategien vært vellykket i å oppnå dette?
Noreg, stormaktene og ein ny internasjonal orden
I kvart sitt essay ser Sverre Lodgaard og Julie Wilhelmsen nærmare på ei verd i endring.
Avskrekke hvem? Betydningen av strategisk kultur for cybersikkerhet
Det er en pågående debatt i akademia om hvorvidt og hvordan man kan benytte avskrekkingsteori i cyberdomenet. Avskrekking var originalt en teori utviklet for å unngå konvensjonell eller nukleær krig. I diskusjonen om cybersikkerhet har det blitt påpekt en rekke tekniske problemer med å overføre en teori fra den fysiske verden til cyberdomenet. Vi anerkjenner disse tekniske utfordringene ved avskrekking i cyberdomenet, men i denne artikkelen ønsker vi å belyse et annet aspekt ved avskrekking, nemlig samspillet mellom sosiale og tekniske faktorer ved avskrekking i cyberdomenet. I denne artikkelen vil vi diskutere hvordan avskrekking som strategi i cyberdomenet vil påvirkes av den spesifikke strategiske kulturen i et land. For å belyse argumentet vil vi benytte Kina som en casestudie. Motsetninger mellom kinesisk og «vestlig» strategisk kultur resulterer i konkrete forskjeller i hvordan Kina og vestlige land agerer i cyberdomenet. Ved å benytte fire komponenter av avskrekkingsteori (nektelse, gjengjeldelse, gjensidig avhengighet og normer) ønsker vi å vise hvordan en dyptgående innsikt i en stats sikkerhetspolitikk og strategiske kultur kan anvendes til å skreddersy en mer effektiv avskrekkingsstrategi og styrke evnen til å forhindre uønsket aktivitet.
Russlands to ansikter og norsk makt
Norge kan bruke sin posisjon på vippen i Europa, skriver Julie Wilhelmsen i Morgenbladet.
Et ambisiøst fagmilitært råd
NUPI-forsker Karsten Friis skriver om sitt syn på det forsvarssjefens Fagmilitære råd i en kronikk i Norges Forsvar.
Et ambisiøst fagmilitært råd
Kronikken gir en vurdering av Forsvarssjefens fagmilitære råd.
Er Forsvaret forberedt på dagens sikkerhetsutfordringer?
Det globale trusselbildet er mer uklart enn på lenge. Internasjonal politikk preges av et selvhevdende Russland, samtidig som det knyttes usikkerhet til amerikanske sikkerhetsgarantier under Trump. Hvilke implikasjoner har dette for det norske forsvaret? Hvordan bør fremtidens forsvar være? I panelet var: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen, leder for forskningsgruppen for sikkerhet og forsvar ved NUPI, Karsten Friis, og professor i statsvitenskap ved Universitet i Oslo og professor II i strategi ved Forsvarets Stabsskole, Janne Haaland Matlary.