Hopp til innhold
NUPI skole

Franske tilstander

NUPI-forsker Pernille Rieker ble sjokkert da hun begynte å studere fransk politikk. “Det fremsto som veldig spesielt”, sier hun.

Frankrike- og EU-forsker Pernille Rieker mener Frankrike viser tydelig vilje til å ta ansvar for europeisk sikkerhet.

Foto: Therese Leine/NUPI

Hør vår siste podkast-episode fra Utenrikshospitalet:

I denne episoden får du lære mer om fransk utenriks- og sikkerhetspolitikk, landsfader Charles de Gaulle, hvordan Frankrike har håndtert Russlands krig mot Ukraina – og hvorfor franskmenn ikke kan fordra president Emmanuel Macron.

Storhetstanker

Fransk utenriks- og sikkerhetspolitikk skiller seg fra mange andre lands. Den kan oppsummeres som følger: Frankrike er noe helt spesielt.

Da Pernille Reker begynte å studere fransk potitikk, ble hun sjokkert over denne tilnærmingen. På sin første forelesning på universitetet Science Po i Paris lærte hun om Frankrikes storhetstanker.

– For meg fremsto det som veldig spesielt, at man fremstiller seg selv og sitt eget land som spesielt viktig og med begreper som “grandeur”, som betyr “storhet”. Dette var en selvfølge for dem, og det var ikke noe ironi i det. For nordmenn fremstår dette som noe litt pompøst, forteller hun.

Men Rieker lærte fort hvorfor det er sånn. Få svaret i podkast-episoden.

Rieker ga tidligere i år ut boken “Franske tilstander: Forstå det moderne Frankrike” med Kjerstin Aukrust (UiO). Les mer om den her.

Drama i fransk politikk

Det vi hører mest om Frankrike nå om dagen, er det innenrikspolitiske dramaet. En svært populær president og en usikker situasjon i parlamentet, hvor statsministere blir skiftet ut, og hvor ytre høyre stadig posisjonerer seg.

I 2027 er det presidentvalg. Marine Le Pen fra partiet Rassemblement National står nå overfor korrupsjonstiltale, men etter alt å dømme blir enten hun eller kronprinsen, Jordan Bardella, presidentkandidat.

Hvordan kan fransk utenrikspolitikk se ut med ytre høyre ved roret? Det kan bli et hardt slag for Europa, og dermed også for oss i Norge.

Ansvar for egen sikkerhet

Men uavhengig av hvem som styrer Frankrike, så må Europa forholde seg til den endrede geopolitiske virkeligheten og ta ansvar for sin egen sikkerhet i langt større grad enn tidligere.  

I en forskningsartikkel i tidsskriftet Internasjonal Politikk, som snart blir publisert, har Pernille Rieker, sammen med kollega Gine Rønne Bolling, konkludert med at Frankrike viser tydelig vilje til å ta klart ansvar for europeisk sikkerhet i en ny geopolitisk kontekst. Artikkelen vil bli publisert her. 

Norge vurderer nå om de skal kjøpe fregatter fra USA, Tyskland, Storbritannia – eller Frankrike. Dette vil bli den største enkeltinvesteringen for forsvaret i det moderne Norges historie.

I denne kronikken i DN skriver Rieker og Bolling at Norge har mye å tjene på å styrke forsvarssamarbeidet med Frankrike, og at fregatt-kjøpet er en veldig god anledning.

Temaer

  • Forsvar
  • Sikkerhetspolitikk
  • NATO
  • Cyber
  • Regional integrasjon
  • Diplomati
  • Utenrikspolitikk
  • Europa
  • Russland og Eurasia
  • Nord-Amerika
  • Konflikt
  • EU
Relevant innhold
Forskningsprosjekt
Forskningsprosjekt
Norge og EU mot 2030