Kan utenlandske forskere bli en trussel mot vår sikkerhet?
Nye land vokser frem som kunnskapspolitiske stormakter og internasjonalt forskningssamarbeid er viktigere enn noen gang for å håndtere felles globale utfordringer. Både krigen i Ukraina og covid-19 har vist oss at teknologi og forskning har enorm betydning for et lands makt og anseelse. Vi er helt avhengig av utenlandske forskere for å sikre kompetanse Norge trenger, men utgjør de en sikkerhetsrisiko?
L’architecture de sécurité intérieure burkinabé face à la gestion d’une crise multidimensionnelle
Den flerdimensjonale krisen som Sahel har vært gjennom siden 2012, har i hovedsak blitt møtt militært. Det er imidlertid like viktig å se på rollen som de interne sikkerhetsstyrkene spiller for å håndtere usikkerhet. I denne forbindelse er Burkina Faso et spesielt interessant case. Overfor den maliske krisen som sprer seg, samt økningen av voldelige angrep på både statlige representanter og sivile, står Burkina Faso overfor enorme sikkerhetsutfordringer. Landet har derfor blitt tvunget til å revurdere sine tilnærminger til forsvarspolitikk, kampen mot terrorisme og subregional sikkerhet, men også sin oppfatning av offentlig sikkerhet, i en kontekst der truslene nå både er lokale og eksterne. «Nærpoliti» eller «community policing» har fått en sentral plass i Burkina Fasos tilnærming for å håndtere de nevnte sikkerhetsutfordringer.
Terrorkonsortiet i 2021
NUPI vertskap for rundebord om NATOs nye strategiske konsept
5G-sikkerhet: Norge mellom stormaktene
Kapitlet tar for seg en digital sårbarhet som har dannet grunnlag for en opphetet sikkerhetspolitisk debatt både nasjonalt og internasjonalt, nemlig utbyggingen av 5G-nettet – og det faktum at den største leverandøren av utstyr til slike nett kommer fra Kina. De senere par årene har vi sett en omfattende internasjonal debatt knyttet til de sikkerhetsmessige risikoer som er knyttet til dette forholdet. Det har vært krevende for mindre land, slik som Norge, å navigere i dette krysspresset fra stormaktene.
Rivaliseringa mellom Kina og USA og kinesiske rakettsiloar
I fjor sommar oppdaga forskarar at Kina er i ferd med å byggje mange rakettsiloar i den kinesiske ørkenen. Ein av forskarane bak desse oppdagingane kjem til NUPI for å snakke om korleis Beijings kjernefysiske opprusting vil påverke rivaliseringa mellom Kina og USA, og dessutan strategisk stabilitet.