Frukostseminar: Folka mot systemet – protestbølgjene i Midtausten
Dei siste månadene har det vore store protestar mot makthavarane i Algerie, Libanon, Iran og Irak. På dette frukostseminaret diskuterer NUPI-forskarar kva som kjenneteiknar protestane og utsiktene til forandring.
Står den liberale epoken for fall?
30 år etter murens fall er verden mer preget av kontinuitet enn endring.
State-owned Enterprises and the Trade Wars
Artikkelen analyserer den stadig viktigere rolle statseide eller statskontrollerte selskaper spiller i internasjonal handel og i verdensøkonomien. En ikke ubetydelig andel av verdens største selskaper er statseide, ikke minst som følge av at statsselskaper spiller en betydelig rolle i Kina. Men også Norge er på listen over land der statsselskaper er viktige. Mens Norge får ros for å håndtere statlige eierskap på en god måte, er det økende bekymring for at statsselskapene ikke konkurrerer på like vilkår i de globale markedene. På grunnlag av dette diskuterer artikkelen hvordan statsselskapene reguleres i internasjonale avtaler, spesielt WTO, OECD og enkelte nye frihandelsavtaler.
Common Fear Factors in Foreign Policy (COMFEAR)
Ved å kople utenrikspolitiske forskere fra Norge og Tsjekkia, tar COMFEAR sikte på identifisere sentrale, felles problemstillinger og delte trusseloppfatninger blant beslutningstakere og befolkning i ...
Global handelspolitikk ved en skillevei (UD trade policy seminars)
Med dette prosjektet vil vi bidra til å dekke kunnskapsbehovet som en ny situasjon rundt global handelspolitikk de siste årene har ført med seg....
NATO-ledermøte under mørke skyer
NATOs såkalte ledermøte den 3.-4. desember skal markere alliansens 70 års jubileum. Men mørke politiske skyer skygger over festivitasen.
WTO og handelskrigen: slutten for fredeleg konfliktløysing?
Viss ikkje Trump endrar tilnærminga si til WTO, vil organisasjonen vere i krise frå 11. desember. Kva er årsakene til konflikten, og er det ei løysing i sikte?
PODKAST: 25 år med EØS-avtalen – hvor står vi nå?
Hva mener nordmenn om EØS? Hvordan står det egentlig til med kunnskapene om avtalen?