The future of UN peace operations: Principled adaptation through phases of contraction, moderation, and renewal
Denne artikkelen tar for seg fremtiden til FNs fredsoperasjoner gjennom en kompleksitetsteori. På kort sikt må fredsbevaring tilpasse seg konsekvensene av COVID-19-pandemien og slutten på Trumps presidentskap. På mellomlang sikt vil fredsbevaring gå gjennom en fase med usikkerhet og turbulens på grunn av geopolitiske maktforskyvninger. På lang sikt må fredsbevaring tilpasse seg en ny multipolar global orden preget av sameksistens, og et skiftende sikkerhetslandskap formet av blant annet klimaendringer, urbanisering og ny teknologi. Gjennom tre faser med sammentrekning, moderasjon og tilpasning vil FNs fredsbevaring sannsynligvis bli ført med en prinsipiell adaptiv tilnærming, som gjør at den kan tilpasse seg realitetene i øyeblikket og samtidig være seg tro mot sin kjerne og identitet. Som et resultat vil FNs fredsbevaring sannsynligvis forbli et av de mest synlige symbolene på global styring og internasjonalt samarbeid.
Framandkrigarane i Ukraina
I løpet av det siste tiåret reiste minst 17 000 personar, hovudsakleg russarar, men også opp mot 1000 frå Vesten, for å bli med i krigen i Ukraina. Mange var ekstremistar frå ytre høgre (brune), men også ytre venstre (raude). Dette seminaret vil sjå nærare på kvar desse framandkrigarane er no, og kva dei har gjort etter Ukraina.
The ASEAN climate and energy paradox
Denne artikkelen ser på misforholdet mellom ASEAN-landenes store sårbarhet for klimaendringer og beskjedne innsats for å bekjempe klimaendring.
Crisis update on Central African Republic
I nesten to måneder har Bangui - hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk - vært under angrep. En allianse av opprørsgrupper angriper konvoier av kjøretøy som frakter varer inn i landet, noe som leder til matmangel og prisøkninger. Kampene har ført til en sikkerhetsmessig og humanitær krise, og over 200 000 mennsker har måtte flykte fra sine hjem. Seniorforsker Andrew E. Yaw Tchie bidrar med ekspertise i dette innslaget.
Krisene som truar EU no
Koronakrise, legitimitetskrise og klimakrise. Det er berre nokre av hindera EU må forsere. Kor bra går det, og kvar er EU i 2025? EU si krisehandtering er tema for ei ny bok signert blant andre NUPI- og HINN-forskar Marianne Riddervold.
Referansegruppe for Norges medlemskap i FNs Sikkerhetsråd
Norge er medlem av FNs sikkerhetsråd i 2021 - 2022. I denne møteserien skal forskere og representanter for UD drøfte viktige strategiske temaer i forbindelse med medlemskapet. ...
Norden og alliansene
Hvilke refleksjoner gjør de nordiske landene seg i møte med nye utfordringer og initiativer? Hvilke handlingsalternativer finnes, og i hvilken grad oppfattes det nordiske samarbeidet som et relevant i...
US., Russian warships dock in Sudan as countries eye strategic port
Amerikanske og russiske krigsskip har lagt til havn i Sudan på rødehavskysten. Washington forsøker å etablere bånd til Sudan i kjølvannet av enighet om normalisering av forholdet mellom de to landene. Seniorforsker Andrew E. Yaw Tchie deler sin ekspertise med Rick Sanchez i RT America (fra 8:34).
Kronikk: EUs og Norges felles sanksjoner
Den nye sanksjonsloven vil tydeliggjøre Norges tette forhold til EUs utenrikspolitikk, skriver NUPI-direktør Ulf Sverdrup.
Sudan’s food riots show that the transitional government still has much to achieve
I denne kronikken, publisert i The Conversation, forklarer seniorforsker Andrew E. Yaw Tchie hvordan den politiske overgangsfasen i Sudan er inne i en prekær fase. Statsminister Abdalla Hamdoks regjering står overfor en rekke utfordringer, inkludert protester grunnet varepriser, og en gjenoppblomstring av vold i landets region i Darfur. Hvis situasjonen fortsetter å gå i oppløsning, kan landet havne i en krise som åpner for at deler av det gamle regimet kan ta tilbake makt.