Forskningsprosjekt
Russian Repertoires of Power in the MENA region
I løpet av det siste tiåret har Russland kommet tilbake som en mer aktiv aktør i Midtøsten og i Nord-Afrika. Dette har utløst en ny dynamikk i regionen der også andre aktører har vitale interesser. Russlands tilnærming til konflikter i regionen i kjølvannet av den arabiske våren og Russlands direkte inngripen i krigen i Syria har resultert i fornyet interesse for russiske maktpraksiser.
RUSMENA-prosjektet bruker begrepet ‘maktrepertoar’ som et analytisk verktøy for å kartlegge russiske maktpraksiser i MENA-regionen - 20 land som strekker seg fra Iran i øst til Marokko i vest. Når Russland har valgt å intervenere i regionen har man tatt i bruk forskjellige maktinstrumenter for å oppnå sine strategiske mål.
Vi antar at måten Russland bruker forskjellige maktinstrumenter er forankret i russisk strategisk kultur, og at Russland kombinerer tradisjonelle maktpraksiser med nye tilnærminger til makten for å oppnå disse målene på den mest effektive måten.
'Maktrepertoarer’ forstås i dette prosjektet som et sett med tilgjengelige tilnærminger og et relativt stabilt utvalg av taktikker som forskjellige aktører benytter når de konkurrerer om innflytelse, i dette tilfellet i en region som er av stor strategisk betydning ikke bare for Russland, men også for andre stormakter.
MENA-regionen har alltid vært et område med stormaktkonkurranse. Som en av stormaktene som konkurrerer om innflytelse, har Russland brukt forskjellige maktinstrumenter for å forfølge sine mål og har vært i stand til å fylle en maktnisje ved å føre en overraskende aktiv, kostnadseffektiv og utfordrende politikk i regionen. Ved å undersøke kontinuitet, variasjon, endring og innovasjon i russiske tilnærminger til regionen, vil vi kunne få et mer nyansert og detaljert bilde av viktige aspekter ved russisk politikkutforming i regionen, og mer generelt.
Prosjektleder
Deltakere
Aktuelt
RUSMENA rundebord i Roma og Firenze 1. og 2. juni 2022
NUPI tildelt finansiering for fem forskningsprosjekter fra Norges forskningsråd
Norges forskningsråd finansierer fem nye NUPI-ledede prosjekter.