Hopp til innhold
NUPI skole

PODKAST: Making Gender Great Again?

I denne episoden av The World Stage diskuterer vi arven etter Colombias historiske fredsavtale.

Jenny Lorentzen (t.v.) leder samtalen i denne episoden av The World Stage. Med på samtalen er Dag Nylander og Priscyll Anctil Avoine.

Foto: Therese Leine/NUPI

I 2016 signerte den colombianske regjeringen en fredsavtale med FARC-EP-geriljaen i Havana, etter flere år med først hemmelige og deretter offisielle forhandlinger. Havana-forhandlingene og fredsavtalen har blitt hyllet som den mest kjønnsinkluderende i historien.

Åtte år senere spør vi: Hva skjer med implementeringen av avtalen, og hva er kvinners roller i fredsprosesser i Colombia i dag?

Lytt til episoden:

Eller lytt i nettleseren:

I denne episoden av NUPIs engelskspråklige podkast, The World Stage, snakker NUPI-forsker og vert Jenny Lorentzen med Priscyll Anctil Avoine, som forsker på feministiske sikkerhetsstudier ved Försvarshögskolan i Sverige, og Dag Nylander, NOREF-direktør og tidligere megler i fredsprosessen mellom den colombianske regjeringen og FARC-EP.

Avoine har forsket på den politiske deltakelsen til kvinnelige eks-gerilja-soldater i væpnede konflikter og fredsprosesser i Colombia og kan derfor ha med seg deres perspektiv inn i samtalen. Nylander deler sine erfaringer fra forhandlingene.

Sammen kaster de lys over kjønnsroller og kvinners inkludering i Havana-forhandlingene, utfordringene knyttet til implementeringen av 2016-avtalen, samt hvilke lærdommer som ble trukket fra Havana-prosessen og som kan brukes i de nåværende forhandlingene med ELN og fremtidige fredsprosesser i Colombia.

Temaer

  • Diplomati
  • Sør- og Mellom-Amerika
  • Humanitære spørsmål
  • Konflikt
Relevant innhold
Forskningsprosjekt