Hopp til innhold
NUPI skole

Hvordan forstå Xi Jinpings Kina?

Over et år inn i Xi Jinpings tredje femårsperiode som president, fortsetter Kina å skape overskrifter verden over. Nå antyder mange av disse at Kinas vekst avtar, men at Kina blir stadig mer kontroversielt i forholdet til Vesten.
Xi Jinping foran ungdom i juni 2024_169_WorldStage Foto NTB.png
Foto: NTB

Hvordan skal vi forstå Jinpings Kina i dag, og hvordan kan historien hjelpe oss med å forstå maktkonkurransen mellom Kina og USA? Hvorfor er det problematisk å sammenligne dagens geopolitiske landskap med den kalde krigen? Og hvordan bør Norge forholde seg til Kina med tanke på deres nære samarbeid med Russland?

Sammen med professor ved Yale, Odd Arne Westad, og professor og direktør ved Fridtjof Nansen Institutt (FNI)  Iver B. Neumann, utforsker seniorforsker og leder av NUPIs forskningssenter på Asia Wrenn Yennie Lindgren disse spørsmålene.

Bildet viser Wrenn Yennie Lindgren, Iver Neumann og Odd Arne Westad sitter ved et bord foran en bokhylle.

DELTAKERE: Wrenn Yennie Lindgren, Iver Neumann og Odd Arne Westad. 

Foto: Therese Leine

Denne episoden av The World Stage er en del av senter for geopolitikk, ledet av NUPI.

Odd Arne Westad har skrevet over 17 bøker, og har jobbet med temaer som den kalde krigen, forholdet mellom Kina og Russland, den kinesiske borgerkrigen og det kinesiske kommunistpartiet. Til høsten kommer hans nyeste bok, The Great Transformation: China’s Road from Revolution to Reform, som han har skrevet sammen med Chen Jian, ut på Yale University Press

Iver B. Neumanns kompetanseområder inkluderer sosial teori, kvalitative metoder, diplomati, og russisk og norsk utenrikspolitikk. Neumann har skrevet en rekke bøker, artikler og kapitler om disse emnene, og er en aktiv bidragsyter til offentlig debatt.

Lytt til episoden her:

Temaer

  • Utenrikspolitikk
  • Asia
Relevant innhold
Forskningsprogram
Forskningsprogram
Senter for geopolitikk
Forskningsprosjekt
Forskningsprosjekt
Forskningsprosjekt
Chinese Anger Diplomacy
Forskningsprosjekt