Klima, fred og sikkerhet i Libya
Personer
Libya står overfor en rekke ulike klimafarer. I september 2023, forårsaket stormen Daniel kraftig nedbør og flom, som førte til at to demninger brast i østlige Libya. Dette ledet til store ødeleggelser i byen Derna og nærliggende områder.
Libya er et av de tørreste landene i verden, og er svært utsatt for tørke og vannmangel. Mindre enn to prosent av landet mottar tilstrekkelig med nedbør til å kunne opprettholde jordbruket. Klimarisiko blir i sin tur forverret av politisk uro, en splittet regjering, langvarig konflikt samt tilstedeværelsen av en rekke væpnede grupper. Dette har bidratt til svak forvaltning, korrupsjon og mangel på godt styresett, og påvirker innsatser for å håndtere klimarisko, som også innebærer innsatser som kan påvirke fred- og sikkerhetssituasjonen i landet.
Les faktaarket her eller last det ned som PDF her.
- Levegrunnlaget i Libya har blitt påvirket av de sammensatte konsekvensene av konflikt, politiske kriser, økonomiske sjokk og klimaendringer. Vannmangel og klimaendringer utgjør en alvorlig risiko for befolkningens livsgrunnlag og kan øke faren for spenninger mellom ulike grupper og lokalsamfunn.
- Konflikt og klimarelaterte katastrofer påvirker migrasjonsstrømmer til - og tvangsforflytning i Libya. Internt fordrevne (IDPs), migranter og flyktninger er svært sårbare for klimaendringer og står i tillegg overfor andre utfordringer som menneskerettighetsbrudd, mangel på tilgang til tjenester og beskyttelse. I de splittende myndighetenes respons på Derna-flommen ble flyktninger og migranter også systematisk diskriminert.
- Effektene av klimaendringene har gitt væpnende grupper og parallelle statlige institusjoner muligheten til å styrke sin politiske posisjon gjennom økt rekruttering som følge av mangel på levebrød og inntektsmuligheter eller gjennom kontroll over katastrofeberedskapen i deler av Libya.
- Ødeleggelsene i Derna avdekket ikke bare Libyas sårbarhet for klimaendringer, men også konsekvensene av svakt styresett og forvaltning av rivaliserende myndigheter. Oppsplittingen av statlige myndigheter utgjør en stor hindring for håndteringen av konsekvensene av klimaendringene.
Politisk forsoning og gjenforening vil kunne fremme utviklingen og gjennomføringen av innsatser for klimatilpasning og katastroferespons i hele Libya. Samarbeid i håndteringen av klimaendringene kan også gi muligheter for integrasjon og øvrig samarbeid med støtte fra internasjonale aktører som FNs Sikkerhetsråd og UN Support Mission in Libya (UNSMIL).
Videre lesning:
- Fra Regjeringen: 'Addressing climate change and security in the Security Council'
- SIPRI's forskning på klimaendringer og risiko
- Les mer om prosjektet Climate-related Peace and Security Risks (CPSR)
Flere faktaark fra CRSP-prosjektet:
- Somalia fact sheet
- Somalia fact sheet (updated version 2022)
- Somalia fact sheet (updated version 2023)
- Mali fact sheet
- Sahel fact sheet
- Afghanistan fact sheet
- Afghanistan fact sheet (updated version)
- South Sudan fact sheet (updated version)
- Iraq fact sheet
- Iraq fact sheet (updated version)
- Sudan fact sheet
- Colombia fact sheet
- Central African Republic fact sheet
- Yemen fact sheet
- DRC fact sheet
- Myanmar fact sheet