Farvel, Sikkerhetsrådet: Norge trer av
Personer
Norge gikk ut av FNs sikkerhetsråd 31. desember 2022. Det er rundt 20 år til neste gang vi får sjansen igjen.
Det har vært to travle, innholdsrike og spennende forskningsår, og det er ikke over. Flere artikler og publikasjoner er på gang.
Hva var målene, hvordan har Norge jobbet, hva har vi oppnådd, og hva har vært dominerende for arbeidet?
Her får du oversikten over det NUPI har publisert og produsert av blant annet rapporter, forskningsartikler, podkaster og kronikker.
Maktkamp
Stormaktsinteresser og maktkamp preger forholdet mellom vetolandene, men de valgte medlemslandene har også innflytelse – til og med på saker som Ukraina, skriver seniorforskerne Kristin Haugevik og Niels Nagelhus Schia i policy briefen «Makt og avmakt i FNs Sikkerhetsråd».
Denne brifen dannet grunnlaget for kronikken «Frykt og avsky i Sikkerhetsrådet» som Hagevik og Nagelhus Schia skrev for Bistandsaktuelt.
Invasjonen
I februar 2022 invaderte vetolandet Russland sitt naboland Ukraina. Hvordan dette har påvirket arbeidet i Sikkerhetsrådet, har NUPI produsert flere podkaster og kronikker om. Her er noen av dem:
Man kan få inntrykket av at vetomakten Russland har det siste ordet, men stemmer dette? Vår podkastserie Utenrikshospitalet dro med Naghelhus Schia til FN for å snakke blant annet med nøkkelpersoner i den norske delegasjonen. Hvordan medlemmene i Sikkerhetsrådet krigen i Ukraina? Her får du blant annet høre dramatikken som utspilte seg da Vladimir Putin sendte troppene sine inn i nabolandet samtidig som det var møte i Sikkerhetsrådet.
Her kan du høre episoden på Spotify
Her kan du høre episoden på Apple
Ukrainas FN-ambassadør, Serhij Kyslytsia, forteller i vår engelsktalende podkast, The World Stage, hvilken betydning Sikkerhetsrådet har hatt for Ukraina det siste året.
Her kan du høre episoden på Spotify
Her kan du høre episoden på Apple
Nagelhus Schia har også skrevet kronikk for NRK Ytring om hvordan Sikkerhetsrådet har jobbet seg rundt Russlands veto.
Sammenlikner Norge og Estland
Kristin Haugevik og Niels Nagelhus Schia har skrevet en rapport som ser på forskjellige land sine ulike ambisjoner, mål, tilnærminger og arbeidsmåter i Sikkerhetsrådet. I rapporten sammenlikner de Norge og Estland, som satt samtidig rundt bordet i 2021.
Basert på rapporten, skrev Haugevik og Schia ,med estiske forskningskollegaer, kronikken "Small States at the Top of the Global Diplomacy: Different Tactics of Estonia and Norway on the UN Security Council", for ICDS Diplomaatia magazine.
Under International Studies Association Conference i Montreal i 2023 skal Haugevik presentere "Small States, different approaches: Estonia and Norway on the UN Security Council", mens Nagelhus Schia skal presentere "Pathways to impact: Theorizing the differentiated practices of elected states in the UNSC". Begge er å finne på panelet "Power dynamics and diplomatic practices at the UN Security Council".
Internasjonal politikk
Og i dette fokusnummeret av NUPIs tidsskrift Internasjonal politikk, diskuteres Sikkerhetsrådets rolle når det gjelder pandemihåndteringen og helsesikkerhet. Med bidrag fra Henrik Urdal, tidligere statssekretær Audun Halvorsen, Jon Arne Røttingen og Kristine H. Onarheim. Lederen er skrevet av Niels Nagelhus Schia, Louise Olsson (PRIO) og Ida Rødningen (PRIO).
Nyskapende dialog
I hele Norges periode har NUPI-direktør Ulf Sverdrup og Niels Nagelhus Schia jobbet sammen med UD og PRIO for å legge til rette for dialog mellom norske forskningsmiljøer og UD for å styrke en kunnskapsbasert utenrikspolitikk i Sikkerhetsrådet.
Dialogforumet for Norges rolle i Sikkerhetsrådet har arrangert en rekke rundebordsmøter mellom diplomater fra UD og forskere. Følge temaer er blitt tatt opp og diskutert de siste to årene:
- Global helse og internasjonal fred og sikkerhet – implikasjoner for Sikkerhetsrådet (2021)
- Klimarelaterte trusler mot internasjonal fred og sikkerhet (2021)
- Afghanistan, Taliban og FNs sikkerhetsråd – handlingsrom, horisonter og håp (2021)
- FNs fredsoperasjoner, komplekse konflikter og Sikkerhetsrådets dynamikk (2021)
- Geopolitiske spenninger og implikasjoner for FNs sikkerhetsråd (2022)
- Våpenstillstand og fredsprosess i Jemen – handlingsrom for FNs sikkerhetsråd? (2022)
- Hvordan fremme kvinners deltakelse gjennom FNs sikkerhetsråd (2022)
- Geopolitikk og afrikansk sikkerhetspolitikk – norsk handlingsrom og spenninger i Sikkerhetsrådet (2022)
- Norge etter medlemskapet i Sikkerhetsrådet: Hva er sentrale lærdommer for utenrikspolitiske hovedprioriteringer og norsk multilateralt engasjement og FN-politikk fremover? (2023)
Presidentskapet
Norge hadde presidentskapet i Sikkerhetsrådet i januar 2022. Hvorfor det var så viktig? Les denne Hvor hender det?-artikkelen, som i utgangspunktet er skrevet for elever på videregående skole.
NUPI har også laget en episode av Hvor hender det?-podkasten om det samme temaet. Sett av noen minutter for å lære mer grunnleggende om hvordan Sikkerhetsrådet fungerer.
Her kan du høre episoden på Spotify
Her kan du høre episoden på Apple
Faktaark
NUPI og SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) samarbeider om prosjektet Climate-related Peace and Security Risks (CPSR), som ledes av Forsker 1 på NUPI Cedric de Coning. Dette er et klimarelatert freds og sikkerhetsprosjekt som har støttet opp om Norges arbeid i Sikkerhetsrådet. Det er blant annet blitt produsert en rekke faktaark om land som står på dagsorden for Sikkerhetsrådet. Alle faktaarkene kan du finne på prosjektsiden her.
Oppsummering på NRK
Men nå er altså Norge ferdig i FNs Sikkerhetsråd for denne gang. Hos NRK P2 oppsummerte Niels Nagelhus Schia ambisjoner, valgløfter, resultater og utfordringer. Intervjuet kan du høre her.