Faktaark: Klima, fred og sikkerhet i Sudan
Sudan er sterkt utsatt for klimaendringer. Som et av verdens minst utviklede land, samvirker ekstremvær, tilbakevendende flom og tørker og skiftende nedbør med andre sårbarheter – som nedbryting av økosystemer, uholdbar landbrukspraksis, naturressursknapphet og ressursbaserte konflikter – og begrenser samfunnets kapasitet til å takle og tilpasse seg klimaendringer. De økonomiske konsekvensene av COVID-19, pågående politisk ustabilitet (ytterligere forverret av militærkuppet i oktober 2021), og økende inflasjon svekker statens og samfunnets motstandskraft, levebrød og matsikkerhet.
- Økende temperaturer, nedbørsvariasjoner og tørker og flom påvirker landbruket, levebrød og matsikkerhet negativt. Spesielt de negative effektene av klimaendringer, kombinert med kjønnsbaserte forskjeller i naturressursstyring, fremhever de klimarelaterte sikkerhetsrisikoene for kvinner og jenter.
- Høye nivåer av fordrivelse skjerper humanitære behov og sårbarhet for virkningene av klimaendringer; skiftende migrasjonsmønstre som svar på endret ressurstilgjengelighet kan øke risikoen for lokale konflikter i enkelte områder
- Ulike konfliktdynamikker og tiår med politisk innblanding, lokale konflikter (sammenkoblet med land og naturressurser) og pågående politisk ustabilitet har undergravd tradisjonelle ressursforvaltningssystemer og statlig styring.
- Arven etter dårlig forvaltning av naturressurser har økt marginaliseringen av landlige samfunn og akselerert landforringelse, og forverret lokale sårbarheter som øker de menneskelige sikkerhetsrisikoene forbundet med klimaendringer.
I møte med klimaendringer, miljøforringelse, vedvarende politisk og økonomisk ustabilitet og voldelig konflikt, har lokalsamfunn i Sudan vist bemerkelsesverdig motstandskraft. Imidlertid kan anslåtte økninger i omfanget og tempoet til klimaendringene overvelde lokale tilpasningsevner, spesielt tatt i betraktning landets nåværende politiske, økonomiske og humanitære kriser.
Du kan lese faktaarket og dets anbefalinger her.
Pdf-versjonen av faktaarket kan lastes ned her.
Les også:
- Addressing climate change and security in the Security Council (regjeringen.no)
- Peace and development: Climate change and risk (sipri.org)
- Prosjektsiden til Climate-related Peace and Security Risks (CPSR)
Tidligere publiserte faktaark:
- SOMALIA FACT SHEET
- MALI FACT SHEET
- SAHEL FACT SHEET
- AFGHANISTAN FACT SHEET
- SOUTH SUDAN FACT SHEET
- IRAQ FACT SHEET