Hopp til innhold
NUPI skole

Den usynlige opprustningen i Sør-Korea

Sør-Korea ruster opp sine militære kapasiteter. Hvilke signaler sender det?
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Det er i ferd med å skje noe i nabolandet til et av verdens mest kjente diktaturer. Mens Kim Jong-un og Nord-Korea ofte tar oppmerksomheten med testing av langdeistanseraketter og diplomatiske møter med USA, har det gradvis skjedd en økende opprustning av konvensjonelle våpen på sørkoreansk side.

Sørkoreanerne har ikke lenger like stor tillit til sin alliansepartner USA. De stoler ikke hundre prosent  på at amerikanerne kommer til unnsetning om Nord-Korea bestemmer seg for å gå til angrep.

Faktisk er det et flertall av befolkningen i Sør-Korea som til og med er for at landet skal utvikle atomvåpen, men den politiske eliten holder igjen av frykt for hvordan det internasjonale samfunnet vil reagere.

I denne episoden av NUPIpodden snakker Sverre Lodgaard og Henrik Stålhane Hiim om denne sørkoreanske opprustningen som har gått under radaren. Hva har skjedd etter at Nord-Korea tilsynelatende har myknet opp noe på forholdet til Vesten, og hvordan påvirker det Sør-Koreas oppfatning av situasjonen? Er vi nærmere en krig mellom de to landene nå enn vi har vært på lenge?

Sverre Lodgaard og Henrik Stålhane Hiim er seniorforskere ved NUPI. Begge jobber nå med et prosjekt om strategisk stabilitet, ny teknologi og kjernefysisk nedrustning i Asia.

Lyst på mer podkast? Her finner du alle våre episoder.

Temaer

  • Sikkerhetspolitikk
  • Asia
  • Konflikt