Kan Norge beskytte deg når du er i utlandet?
Rundt 5 prosent av nordmenn befinner seg til enhver tid utenlands. Hva skjer når disse kommer i trøbbel? Med Nina Græger og Halvard Leiras hjelp ser NUPI-podden nærmere på dét.
MENINGER: En gylden mulighet for skatteetikk
Oljefondets etiske retningslinjer er oppe til vurdering. Et nytt «skatteunndragelsespunkt» må med i uttrekkskriteriene.
Teoriseminar: «Tradisjonelle» institusjonar og statsbygging i Tsjetsjenia og Ingusjetia
Ekaterina Sokirianskaia presenterer bokprosjektet sitt om situasjonen i Nord-Kaukasus.
Stater og transnasjonale motstandsnettverk: Irans mobilisering av irakiske sjiamilitser etter 1979
Den islamske republikken Iran har bygd et transnasjonalt nettverk av sjiamilitser siden 1979, ofte referert til som dens asymmetriske krigføringsstyrke og ‘strategiske dybde’. Mens det er velkjent at Iran har mobilisert disse aktørene for å styrke sin regionale posisjon, har hvordan den har gjort det blitt viet lite vitenskapelig oppmerksomhet. Denne artikkelen forsøker derfor å forklare dette fenomenet ved å undersøke hvordan Iran har mobilisert irakiske sjiamilitser siden 1979. De utvalgte analyseenhetene representerer de mest innflytelsesrike sjiamilitsene med tilknytning til Iran i Irak i dag: Badr Organisation, Asa’ib Ahl al-Haq og Kata’ib Hizbullah. Selv om variasjon eksisterer mellom dem, er alle del av et transnasjonalt nettverk som har hjulpet Iran med å delta i skjult og/eller indirekte konfliktintervensjon i Midtøsten i flere tiår. Den komparative casestudien har blitt benyttet som forskningsdesign, med prosessporing og semi-strukturerte intervjuer som metode for datainnsamling. Den empiriske analysen har blitt rettledet av et teoretisk rammeverk som har forsøkt å bygge en bro mellom contentious politics og eksisterende litteratur om dynamikken mellom stater og væpnede opprørere. De empiriske funnene antyder at Iran har opptrådt som en sekterisk entreprenør som på pragmatisk vis har kombinert sine materielle og ikke-materielle ressurser for å mobilisere likesinnede militser til å delta i kollektiv vold og fremme felles krav.
Improving nuclear strategic stability through a responsibility-based approach
Denne korte artikkelen samler flere kritiske elementer og viktige prinsipper i atomvåpenpolitikk. Det er et presserende behov for å finne mekanismer som kan bidra til å vri verdens kjernefysiske stater fra et stadig farligere spor til å gjenoppta diskusjoner om delte sikkerhetsinteresser. Et viktig bidrag ville være for statene å enes om en globalt delt definisjon av kjernefysisk strategisk stabilitet som tar hensyn til verdens kompleksitet i dag. En anerkjennelse av den foreslåtte ansvarskoden vil fremme en ansvarsbasert tilnærming.
Naturen til revolusjonen – frå start til slutt
For å markere etableringa av Senter for historisk internasjonal politikk (CHIP), inviterer vi til foredrag med George Lawson som skal snakke om «Anatomies of Revolution».
A Conceptual History of International Relations
Forelesningen handlet om behovet for en begrepshistorie om internasjonal politikk, og hvordan den kan skrives.
Teoriseminar: Global historie og internasjonale relasjonar
George Lawson frå London School of Economics and Political Science presenterer artikkelen sin “Global History and International Relations”.
Fortsatt et skille mellom «Øst» og «Vest»?
Det finnes fortsatt betydelige sosiale, økonomiske og politiske skiller i Europa mener forskerne som har bidratt til Nordisk Østforums nye temaserie om øst og vest.