Arrangement
Hvordan kan Kina og USA konkurrere uten å lage krig?
DETTE ARRANGEMENTET ER NÅ FULLT.
På dette seminaret zoomer vi inn mot Øst- og Sørøst-Asia, hvor Kina og USA konkurrerer om innflytelse, og der territoriale disputter gjør krig til et mulig scenario. Regionale stater med mer og mindre gode relasjoner til Kina, noen av dem med formelle alliansebånd til USA, omkranser havområder med verdifulle ressurser og noen av verdens travleste sjøruter. Taiwan-spørsmålet forblir en sentral brikke i den geopolitiske spenningen i regionen.
Professor Kai He (Griffith University, Australia) kommer til NUPI 26. februar for å snakke om sin forskning på utsiktene til det han kaller institusjonell fred. Han argumenterer for at konkurranse og rivalisering ikke trenger å ende med krig, men at en «konstruktiv konkurranse», med Kina og USA i fredelig sameksistens, kan være mulig. Hvilke typer økonomiske, politiske og militære betingelser en slik sameksistens vil være avhengig av, forblir imidlertid et avgjørende spørsmål.
I tillegg til den regionale problematikken, vil vi diskutere hvordan krigen i Ukraina, Israel-Hamas krigen og andre betente konflikter kan påvirke forholdet mellom Kina og USA.
Etter Kai Hes presentasjon, vil det være en panelsamtale om dette temaet. I panelet finner du Stein Tønnesson, forskningsprofessor emeritus og tidligere direktør på PRIO. Det vil bli mulig å stille spørsmål til panelistene. Seminaret modereres av seniorforsker på NUPI, Hans Jørgen Gåsemyr,
Seminaret er organisert i samarbeid med Fudan-European Center for China Studies, som koordinerer Kai He sitt besøk til Norge. Kai He er professor i internasjonale relasjoner ved Griffith University, Australia. Arrangementet er også organisert med tilknytning til Senter for geopolitikk, som ledes av NUPI.
Seminaret holdes på NUPI og varer fra 10.00 til 11.30.
Dette arrangementet blir ikke strømmet.