Hopp til innhold
NUPI skole

Siste kapittel for Nordisk Østforum (1986–2025)

Redaktørene Natalia Moen-Larsen, Kristian Lundby Gjerde og Marthe Handå Myhre forteller om nedleggelsen av tidsskriftet, og veien videre.
Fra ventre: Natalia Moen-Larsen, Kristian Lundby Gjerde og Marthe Handå Myhre (redaktørkollegiet i NØF)
Fra venstre: Natalia Moen-Larsen, Kristian Lundby Gjerde og Marthe Handå Myhre (redaktørkollegiet i NØF)

Denne teksten er lederartikkelen til siste utgave av Nordisk Østforum, som ble publisert i november 2024.

«Strengt tatt er Nordisk Østforum en del eldre enn perestrojka», skrev Pål Kolstø i en leder til Nordisk Østforums tiårsjubileum. I nesten førti år har Nordisk Østforum (NØF) publisert fagartikler om politikk, samfunn og kultur i et bestemt geografisk område som i løpet av disse årene har forandret seg enormt. Dessverre er tiden nå kommet for å legge ned tidsskriftet.

Forløperen til Nordisk Østforum ble opprettet i 1983 som Forum Øst, et medlemsblad for en forening av Russland- og Øst-Europa-entusiaster etablert i Oslo, men med medlemmer over hele Norge. Initiativtakerne var en gruppe studenter og lærere ved Universitetet i Oslo, anført av professor Svein Mønnesland og student Finn Sivert Nielsen. Noen år senere, i 1986, slo Forum Øst seg sammen med den svenskdominerte Bulletin for Øst-statstudier i Norden, og med støtte fra Nordisk ministerråd og kontrakt med Universitetsforlaget ble Nordisk Østforum født.

Blant NØFs tidlige nøkkelpersoner finner vi Ellen M. Bramness, Tone Løwe, Unni Kløvstad, Trond Øvstedal og Sven Gunnar Simonsen. I 1994 tok Helge Blakkisrud, som skulle bli NØFs lengst sittende redaktør, over stafettpinnen. Det var også Blakkisrud som var pådriveren da det redaksjonelle ansvaret for tidsskriftet i 1997 ble flyttet fra Universitetet i Oslo til Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Gjennom årene har NØF blitt publisert av Universitetsforlaget, NUPI selv og av Cappelen Damm Akademisk.

Kjært barn har mange navn, og vi har gjort mange forsøk på å betegne vårt geografiske interesseområde med noen få ord. Det som begynte som «Sovjetunionen og Øst-Europa», ble deretter til «Russland og Øst-Europa» og senere til «Øst-Europa og Eurasia». I kjølvannet av krigen i Ukraina har mange forskningsmiljøer blitt nødt til å reflektere over sine geografiske merkelapper. Det kan diskuteres hvor vellykket våre merkelapper til enhver tid har vært. Relativt nylig landet vi på at Nordisk Østforum publiserer forskning om den politiske, økonomiske og kulturelle utviklingen i Øst-Europa (inkludert Balkan), Russland, Sør-Kaukasus og Sentral-Asia.

Tidsskriftet har vært en møteplass for norske og nordiske akademiske nettverk. Vi er stolte av å ha spilt en sentral rolle i den akademiske diskusjonen om våre interesseområder på de skandinaviske språk. Det nordiske akademiske fellesskapet har vært en av drivkreftene for tidsskriftet.

Bidragsyterne våre har vært både etablerte forskere og talentfulle forskerspirer som har fått sin første erfaring med akademisk publisering gjennom Nordisk Østforum. I tillegg til fagartikler har forskere, journalister, masterstudenter, menneskerettighetsaktivister og andre bidratt med sin tid og kunnskap til å oppsummere og vurdere mange hundre bøker i omtaler for NØF.

I hele sin levetid har Nordisk Østforum søkt å bidra med relevant og forskningsbasert
kunnskap til et skandinaviskspråklig publikum. Da tidsskriftet ble opprettet var det store endringer på trappene i det som den gang var Sovjetunionen og Øst-Europa. Jernteppet åpnet seg, og det ble mer kontakt med og mulighet for forskning i den delen av verden som ble NØFs geografiske nedslagsfelt. I dag, ikke minst grunnet Russlands angrepskrig i Ukraina, er situasjonen en ganske annen. Deler av forskningsfeltet har blitt vanskeligere tilgjengelig, samtidig som oppdatert kunnskap er mer etterspurt enn noen gang.

Flere faktorer har vært avgjørende når NUPI i samråd med den norske redaksjonen nå har kommet frem til den vemodige konklusjonen om å legge ned tidsskriftet. Stadig økende press på å publisere forskning i internasjonale engelskspråklige tidsskrift har ført til at flere velger bort å publisere fagfellevurderte artikler på skandinavisk. Som et resultat har antall innsendte manuskripter sunket, og redaksjonen har måttet bruke stadig mer tid på å nå ut til mulige bidragsytere. Dessverre samsvarer ikke ressursene som legges inn i produksjonen av Nordisk Østforum med den mengden fagartikler som tidsskriftet har lykkes med å publisere de senere årene.

Mer konkret: Tidsskriftet legges ned fra 1. januar 2026. Vi kommer til å fortsette å publisere innhold ut desember 2025. Vi tar imot manuskripter til fagfellevurdering frem til 1. mars 2025 og bokomtaler frem til 1. oktober 2025. Inntil disse datoene kan bidragsytere trygt sende sine tekster til oss. Alt publisert innhold vil fortsette å være åpent tilgjengelig på internett via Universitetsforlaget og Cappelen Damm.

Vi vil gjerne henvise både interesserte lesere og forfattere til NUPIs tidsskrift Internasjonal Politikk (IP). IP vil fortsette å ta imot norskspråklige manuskripter om våre geografiske interesseområder, dog, som tidsskriftets navn antyder, med et snevrere fokus enn det Nordisk Østforum har hatt. For nordiske publikasjoner med et bredere disiplinært nedslagsfelt henviser vi til det engelskspråklige tidsskriftet Baltic Worlds, som publiseres ved Södertörns högskola, det mangeårige hjemmet til Nordisk Østforums svenske redaksjon.

Vi ønsker å takke alle som har bidratt til å sikre kvaliteten på publikasjonene i Nordisk Østforum i så mange år. Takk til forlagene som profesjonelle utgivere og til NUPI som har vært tidsskriftets gode hjem i mange år. Tusen takk til den norske redaksjonen i dens ulike sammensetninger fra 1986 og frem til i dag, og til redaksjonene i de andre nordiske landene. Takk til redaksjonsrådet for mange års samarbeid. Vi takker alle som har sendt oss sine artikler og som har stilt opp som fagfeller. Takk til alle gjesteredaktører og til alle som har skrevet bokomtaler og andre tekster. Alle har dere bidratt til at Nordisk Østforum har og har hatt gode lesertall, som i tillegg bare har steget etter at tidsskriftet ble åpent tilgjengelig (open access) på nett i 2016. Vi er stolte over å bli lest og takker våre lesere for å ha fulgt oss på reisen.

 

Natalia Moen-Larsen, Kristian Lundby Gjerde og Marthe Handå Myhre
Redaktører i Nordisk Østforum (siden henholdsvis 2012, 2013 og 2018)

Temaer

  • Europa