Hopp til innhold
NUPI skole

NUPI på Arendalsuka – hva bør ligge i Norges politiske verktøykasse?

14. august var NUPI på Arendalsuka. Få med deg global mistillit-seminaret vårt her.
Foto: Marie Furhovden
Foto: Marie Furhovden

Gjennom 2018 har NUPI hatt en serie med samtaler om tillit med eksperter fra ulike regioner i verden.

Denne høyst dagsaktuelle seminarserien fortsetter utover høsten, og på Arendalsuka inviterte vi igjen til en diskusjon om den globale tillitskrisen. Denne gangen spurte vi hva krisen innebærer for Norge. Til å diskutere dette inviterte NUPIs Morten Bøås og Ole Jacob Sending invitert utviklingsminister Nikolai Astrup (H), leder for Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget Anniken Huitfeldt (Ap) og generalsekretær og Bård Vegar Solhjell i WWF.

Hovedtemaene var geopolitiske endringer, Norges verdier og interesser, utviklingspolitikk, sikkerhetspolitikk, klimapolitikk og multilateralt samarbeid.

Se hele semianret på vår YouTube-kanal:





Tidlig i januar i år sparket Bøås og Sending opp til temaet med en DN-kronikk om den store tillitskrisen verden er vitne til. Vel så urovekkende som dårlige utsikter til globalt lederskap, er den fremvoksende tillitskrisen innad i land, skrev forskerne her.

Populisme og nasjonalisme i Midtøsten

Første region ut i NUPI-serien om den store tillitskrisen, var Midtøsten.  I dag er mange land i Midøsten det forskere i internasjonal politikk kaller sårbare stater.

- I det politiske tomrommet som har oppstått, har vi stedet fått populisme, nasjonalisme, sekterisme og religiøse politiske ledere, sa Dlawer Ala’Adeen, president ved Middle East Research Institute (MERI) i samtale med Morten Bøås den gang.

Les Forskning.no sin oppsummering av seminaret, hør det som podcast på vår SoundCloud-kanal eller se hele på NUPIs YouTube-kanal:



USA, Trump og tillitskrisen

I mars diskuterte Ole Jacob Sending og professor Daniel Drezner (Tufts University) Trump som symptom på tillitskrisen for fullsatt sal og tok utgangspunkt i spørsmålet: Hva har en økende amerikansk mistillit til den politiske elite å si for endringer i internasjonal politikk?

Hør diskusjonen som podcast, eller se hele seminaret på YouTube:



Kina: Sterk nasjonal tillit, mistillit i regionen

Kinesere er kjent for å uttrykke høy tillit til sine nasjonale institusjoner, mens mistillit og konflikt ofte preger forhold mellom land i regionen. I mai satte NUPI-forsker Hans Jørgen Gåsemyr og Yinhong Shi (Professor, Renmin University) søkelys på hvordan Kina forholder seg til den internasjonale tillitskrisen.

Samtalen mellom de to ser du her:



Senere i høst skal vi se nærmere på Russland og tillitskrisen, og 29. august inviterer vi til frokostseminar om den demokratiske kapitalismen i krise.

På sistnevnte møter du forhenværende direktør for Max Planck Institute for the Study of Societies, Wolfgang Streeck, i samtale med NUPIs Stein Sundstøl Eriksen.

 Du kan også følge arrangementet live på YouTube:



Følg med på arrangementssidene våre eller abonner på arrangementer på NUPIs Facebook-side for å få med deg fremtidige seminarer, eller scroll nederst på denne siden og meld deg på nyhetsbrevet vårt, så går du aldri glipp av arrangementer og nyheter fra NUPI.

Temaer

  • Utenrikspolitikk
  • Konflikt
  • Styring
  • Internasjonale organisasjoner