Norsk utenrikspolitisk konferanse 2023: Høydepunkter og oppsummering
Krig i Europa, forholdet til Russland, økonomi, energi, Kina og stormaktsrivalisering, og Norges plass oppi det hele. Det var mye som skulle diskuteres under Norsk utenrikspolitisk konferanse 2023, som i år var et samarbeid mellom NUPI og utenriksdepartementet. Årets konferanse hadde tittelen Respons – norsk utenrikspolitikk for en ny tid, og markerte starten på et prosjekt som inviterer til innspill og debatt om de utfordringene og mulighetene vi står overfor i utenrikspolitikken.
Vi har i denne saken samlet en rekke ressurser fra konferansen, samt tre episoder av NUPI-podkasten The World Stage hvor tre av deltakerne i konferanseprogrammet har fått muligheten til å gå mer i dybden på enkelte temaer.
Podkaster
"Russia-West relations before, in and after the war on Ukraine" med Kadri Liik (ECFR) og Julie Wilhelmsen (NUPI):
"How to engage with China?" med Rana Mitter (University of Oxford) og Bjørnar Sverdrup-Thygeson (NUPI):
"The emergence of Non-Western and Global International Relations" med Amitav Acharya (American University), Stein Tønnesson (UiO) og Cedric de Coning (NUPI):
Bilder
Vi tok en rekke bilder under konferansen. Disse kan du se her.
Opptak fra konferansen
Under finner du de ulike delene fra konferansen. Del 1 inneholdt åpning av konferansen og overblikk med statsminister Jonas Gahr Støre, NUPI-direktør Ulf Sverdrup, Kristin Ven Bruusgaard (Forsvarskommisjonen), Iver B. Neumann (FNI) og Hanne Skartveit (VG).
"Norge har hatt en tradisjon for å diskutere utenrikspolitikk i lukkede rom. Da vi lanserte Refleks-prosjektet i sin tid gjorde vi en vurdering: Vi kunne tåle en større debatt om utenrikspolitikken."
Statsminister Jonas Gahr Støre
Del 2 var innholdsrikt, og tok for seg krig i Europa og følgene det har for Norge.
Her ble det snakket om Russland og sikkerhet i Europa med Kadri Liik (ECFR), Karen-Anna Eggen (IFS), Julie Wilhelmsen (NUPI) og Flemming Splidsboel Hansen (DIIS), Hvordan sikkerhet og økonomi henger sammen med Kåre Dahl Martinsen (IFS), Kari Due-Andresen (Akershus Eiendom) og Morten S. Andersen (NUPI). Deretter så vi på hvordan krigen har påvirket Norge som energinasjon og holdningen til energi i Europa, med Indra Øverland (NUPI), Eirik Wærness (Equinor) og Marie Byskov Lindberg (Multiconsult. Del 2 ble ledet av NUPI-forsker Øyvind Svendsen.
"Discussing Russia is often difficult, because when you try to explain Russia, you are understood to be justifying Russia."
Kadri Liik (ECFR)
Del 3 av konferansen tok for seg global orden og forholdet mellom nord og sør med Amitav Acharya (American University) og Ole Jacob Sending (NUPI).
"Norway used to stand out. This is no longer the case, I’m afraid."
Amitav Acharya, American University
Del 4 handlet om maktskifte østover, Kina, og forholdet til vesten med Rana Mitter (University of Oxford), Jo Inge Bekkevold (IFS), Ilaria Carrozza (PRIO) og Wrenn Yennie Lindgren (NUPI).
"Chinese exports are growing, and China is also exporting its rules, norms and practices."
Ilaria Carrozza, PRIO
Del 5 av konferansen tok for seg Norges plass og muligheter sett i lys av det som hadde blitt diskutert gjennom dagen. Her deltok Øyvind Østerud (UiO), Lise Rakner (UiB), Asle Toje (Internasjonal Fred og Forståelse), og Cecilie Hellestveit (Folkerettsinstituttet), og Sun Heidi Sæbø (Morgenbladet).
"Vi kommer fra en æra hvor det har vært lettere å skille sikkerhetspolitikk fra andre typer politikk enn det er nå"
Cecilie Hellestveit, Folkerettsinstituttet
Siste del av Norsk utenrikspolitisk konferanse var en samtale mellom utenriksminister Anniken Huitfeldt og NUPI-direktør Ulf Sverdrup om norske utenrikspolitiske responser til de utfordringene vi står overfor.
"Det er ikke i Norges interesse å sette i gang et forhandlingsløp med EU, dersom det ikke er tilstrekkelig oppslutning om EU-medlemskap i den norske befolkningen."
Utenriksminister Anniken Huitfeldt