Klima, fred og sikkerhet i Myanmar
Myanmar har en av verdens høyeste konsentrasjon av mennesker som er sårbare for klimaendringenes påvirkning, med 40% av befolkningen boende i lavtliggende og kystnære områder. Etter et militærmupp i 2021, ble opprettelsen av State Administration Council (SAC) møtt med bred folkelig motstand, noe som utløste konfrontasjoner med etniske væpnede organisasjoner (EAOs) og lokale anti-junta militser. Konflikt har forverret landets sårbarhet for klimaendringer og miljøforringelse.
Les faktaarket her eller last det ned som PDF her!
- Siden militærkuppet i 2021 har økende vold og klimarelaterte katastrofer undergravd Myanmars viktige landbrukssektor, noe som påvirker matsikkerhet og levebrød i konfliktberørte områder og samfunn.
- Internt fordrevne personer og urbane migranter som bor i uformelle bosetninger, inkludert ungdom som deltar i protester, er spesielt sårbare for farer knyttet til klima. Dette påvirker strømmen av pengeoverføringer til rurale samfunn som fungerer som en buffer under dårlige innhøstninger.
- Myanmars militære og EAOer har brukt humanitærhjelp og katastrofehåndtering for å styrke sin legitimitet, og for å få støtte fra sivile befolkninger. Dette fører til ulik klimarobusthet og evne til gjenoppbygging etter naturkatastrofer.
- Militærkuppet akselererte utvinningsaktiviterer utført av militæret og private virksomheter, som igjen førte til økt miljøforringelse. De sammenfallende krisene av konflikt og klimaendringer har skapt muligheter for eliter til å utnytte sårbare grupper, landløse, etniske grupper og kvinner.
FN og Association of Southwest Asian Nations (ASEAN) har engasjert seg i konfliktløsning i Myanmar siden militærkuppet, med begrenset suksess. FN har understreket at militærkuppet utløste en humanitær krise, undergravde menneskerettighetene og økte sårbarheten for klimaendringer. FN og ASEAN-ledere har fremhevet viktigheten av fredsbyggende initiativer og økt samfunnsrobusthet mot klimaendringer. Å adressere sammenhengen mellom klimaendringer, fred og sikkerhet i Myanmar, uten å legitimere SAC, er avgjørende for å styrke samfunnets robusthet mot klimaendringer, forhindre konflikt over ressurser og forbedre styring og samarbeid over ressurser på tvers av samfunn og identitetsgrupper.
Videre lesning:
- Fra Regjeringen: 'Addressing climate change and security in the Security Council'
- SIPRI's forskning på klimaendringer og risiko
- Les mer om prosjektet Climate-related Peace and Security Risks (CPSR)
Flere faktaark fra CRSP-prosjektet:
- Somalia fact sheet
- Somalia fact sheet (updated version 2022)
- Somalia fact sheet (updated version 2023)
- Mali fact sheet
- Sahel fact sheet
- Afghanistan fact sheet
- Afghanistan fact sheet (updated version)
- South Sudan fact sheet (updated version)
- Iraq fact sheet
- Iraq fact sheet (updated version)
- Sudan fact sheet
- Colombia fact sheet
- Central African Republic fact sheet
- Yemen fact sheet
- DRC fact sheet