Kina møter Norden på NUPI
SAMLET PÅ NUPI: Direktørene fra alle de nordiske utenrikspolitiske instituttene, representanter fra viktige kinesiske forskningsinstitutter, og forskere fra blant annet norske PRIO møtes denne uken på NUPI for det syvende Sino-Nordic Think Tank Roundtable.
Forskere fra disse landenes utenrikspolitiske institutter og andre ledende miljø møtes denne uken på NUPI for å diskutere. Det er sjuende gang det Sino-nordiske rundebordet for tenketanker blir arrangert, og denne gangen er det NUPI som står for organiseringen.
- Den kanskje største verdien med rundebordene er at vi møtes som forskere for å forklare og ikke nødvendigvis forsvare våre lands politikk. Samtidig er alle godt orientert om det politiske klimaet, i tillegg til å være spesialister på våre egne forskningsfelt, sier Hans Jørgen Gåsemyr. Han er tilknyttet seniorforsker ved NUPI.
Diskusjonene dreier innom internasjonale og regionale spørsmål. Det inkluderer internasjonale handelsreguleringer, investeringer, konflikter og fredsoperasjoner, men også mer konkrete saker som Kinas «belte og vei-initiativ», Nord-Korea, effekten av Brexit og de ulike landenes interesser i Arktis. Mulighetene for mer samarbeid og dialog på kryss og tvers av de fem nordiske landene og Kina er også et sentralt tema.
Viktige spørsmål og sterk deltakerliste
I tillegg til selve rundebordsdiskusjonene, som er forbeholdt forskerne, inviterer NUPI til åpen paneldebatt med noen av deltakerne på tampen av uken (fredag 8. september). Dette arrangementet er åpent for publikum og her blir det anledning til å stille spørsmål.
Du kan følge seminaret på YouTube:
- De nordiske landene og stormakten Kina har faktisk mange felles interesser, samtidig som vi på andre områder har veldig ulik politikk. Det er spennende å diskutere hva, og hvordan, vi kan jobbe mer sammen, sier NUPI-direktør Ulf Sverdrup.
Han har lenge sett fram til å ønske sine kinesiske og nordiske kolleger velkommen til Oslo. Kina og Asia er et viktig satsingsfelt for NUPI, og instituttet har blant annet ledet arbeidet med den redigerte boken China and Nordic Diplomacy som blir publisert i høst.
På kinesisk side står Chinese Institute of International Studies for koordineringen, og fra Finland, Island, Danmark og Sverige stiller alle de utenrikspolitiske instituttene med sine direktører og sine mest relevante forskere. Fra Norge deltar også PRIO.
Egen bolk om Norge-Kina
I lys av normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina er forskerne fra disse to landene blitt enige om å drøfte bilaterale spørsmål i en egen del.
Her vil de gjenopptakelsen av frihandelsforhandlingene, den nylig etablerte mekanismen for bilaterale konsultasjoner, FNs bærekraftsmål, menneskerettigheter, G20 og andre tema som er viktige for Norge og Kina være sentrale.
I fjor ble et open access spesialnummer om Kina og norden av NUPI-tidsskriftet Internasjonal Politikk utgitt. Her kan du se lanseringsseminaret: