Hopp til innhold
NUPI skole

Julie Wilhelmsen kåret til en av landets ti fremste offentlige intellektuelle

Klassekampen har kåret Julie Wilhelmsen til en av landets ti fremste offentlige intellektuelle. Selv anser hun det som en plikt som forsker å belyse hvordan ting ser ut fra alle sider i en konflikt – også når debattklimaet i offentligheten er mer betent enn tidligere.
Julie Wilhelmsen, NUPI

– Selv om motparten konsekvent velger feil, begår vestlige aktører en tankefeil om de innbiller seg at de alltid velger rett. Det er det som gjør at jeg fortsetter. For selv om vestlige aktørers handlingsrom ikke er så stort, framstilles det som om de ikke har noe handlingsrom i det hele tatt. Og det interessante er at denne framstillingen tidvis strekkes tilbake i tid: Ingenting vestlige aktører gjør nå eller har gjort, kunne vært gjort annerledes for å unngå den tragiske situasjonen vi er i dag, sier Wilhelmsen til Klassekampen.

Les hele saken til Klassekampen her.

 

En offentlig intellektuell

Klassekampen definerer en offentlig intellektuell som en person som bruker kunnskap og tankekraft på å virke utenfor smalere fagfelt. De inntar sentrale debattarenaer med sine fortolkninger av fortid, samtid og framtid. Julie Wilhelmsen er «en engasjert, skrivefør og selvstendig tenker.» I begrunnelsen sin skriver Klassekampen at «Julie Wilhelmsen er saklig i sine offentlige opptredener, men tilfører også norsk debatt energi og kraft. Skarpe analyser formidles i et klart språk, slik at enhver lesende nordmann og -kvinne blir opplyst og engasjert. Norsk debatt om utenriks- og sikkerhetspolitikk, men også rommet for hva som er mulig å ytre og mene noe om, blir åpnere og mer interessant av at Wilhelmsen bruker tid og krefter på offentlig meningsbryting. Og ettersom ingen kan anklage henne for å bare hviske oppmuntrende ord til makta, motsier hun Mishras dystre spådommer om offentlige intellektuelles muligheter i vår tid.»

 

Wilhelmsen møter også saklig motstand i den offentlige debatten om krigen i Ukraina.

– Vi trenger ulike ståsteder i viktige debatter. Det er helt essensielt for å beholde et bredt og levende offentlig ordskifte. NUPI rommer heldigvis dette, og Julie er en meget viktig bidragsyter. Det er vi stolte av, sier kommunikasjonssjef på NUPI, Åsmund Weltzien.

Temaer

  • Sikkerhetspolitikk
  • Utenrikspolitikk
  • Russland og Eurasia