Hopp til innhold
NUPI skole

Hva kan vi lære av Japans arbeid med økonomisk sikkerhet?

En ny NUPI-rapport kaster lys over betydningen av økonomisk sikkerhet. Utviklingen gjør at OECD-land, inkludert Norge, revurderer tilnærmingen sin til globalt økonomisk engasjement.
Background opt 4 - flags circle.png

Økonomisk sikkerhet har blitt en hovedprioritet for europeiske og nordiske land. Det fører med seg en rekke sikkerhetsspørsmål knyttet til økonomiske investeringer, forsyningskjeder og avhengighetsforhold. Kontroversen rundt kinesiske etableringer i Kirkenes havn er et nylig eksempel på hvordan den norske regjeringen tidvis sliter med å opptre konsekvent i slike saker. 

– Kirkenes-eksemplet viser hvordan ulike departementer kan ha forskjellige tolkninger av hva økonomisk sikkerhet innebærer. Dette kan føre til forvirring og understreker behovet for en felles forståelse av når nasjonal sikkerhet skal trumfe økonomiske interesser, sier vitenskapelig assistent Charlotte Børing (NUPI). 

I den nylig publiserte rapporten «Implementing Economic Security in Norway: Lessons from Japan» utforsker Børing og NUPI-kollegene Lars Gjesvik og Wrenn Yennie Lindgren hva Norge kan lære av Japan på dette området. 

Avveiing mellom risiko og kostnad

Rapporten konkluderer med at den norske regjeringen bør vurdere en mer samlet og omfattende tilnærming til økonomisk sikkerhet. Andre land, som Japan, har allerede startet denne prosessen. 

–  Ideen om økonomisk sikkerhet er litt utfordrende i praksis. Det er en avveining mellom nasjonale sikkerhetsrisikoer og økonomiske kostnader, og denne avveiningen involverer både regjeringen og private aktører. Japan har forsøkt å løse dette ved å opprette en ny ministerpost og en top-down-tilnærming, men hvert land må finne sin egen løsning, forklarer Gjesvik. 

Økonomiske bånd og handel blir stadig mer flettet sammen med nasjonal sikkerhet. Verdens ledende økonomier iverksetter tiltak for å beskytte kritiske sektorer, som investeringskontroll og eksportkontroll, for å redusere risikoen for å bli utsatt for økonomisk tvang. 

Ledende aktør

Japan fremheves som en ledende aktør innen økonomisk sikkerhet, og har en lengre historie med å håndtere disse spørsmålene på grunn av sine tette bånd til USA og et anstrengt forhold til Kina. 

–  Japan har fått et forsprang innen økonomisk sikkerhet, både på grunn av naturkatastrofer og et forverret forhold til Kina. Etter hvert som forholdet mellom USA og Kina forverret seg, akselererte denne prosessen, og Japan har gjort en innsats for å sette temaet høyt på dagsorden både nasjonalt og globalt. Nøkkelen til denne tilnærmingen har vært å skape en felles forståelse av hva økonomisk sikkerhet innebærer også å samarbeide jevnlig både innad i departementene og med privat sektor, sier Børing. 

Lærdommer fra Japan

Rapporten identifiserer flere lærdommer fra Japans erfaringer:  

• Behovet for en klar definisjon av økonomisk sikkerhet for å sikre at alle interessenter jobber mot de samme målene.  

• Nøye vurdering av omfanget og målene for økonomisk sikkerhetspolitikk.  

• Prioritering av en sammenhengende og helhetlig tilnærming til økonomisk sikkerhet, med koordinering på tvers av departementer og med innspill fra privat sektor.  

• Aktiv involvering av globale partnere for å bygge konsensus og koordinere tilnærminger. 

Rapporten anerkjenner at Norge står overfor unike utfordringer når det gjelder å tilpasse seg det nye landskapet for økonomisk sikkerhet, særlig på grunn av landets posisjon utenfor EU. Norge har imidlertid også visse fordeler, slik som sitt nære forhold til viktige sikkerhetsallierte og handelspartnere og en kritisk rolle som energileverandør til Europa. 

Rapporten foreslår at Norge kan lære av Japans erfaringer og forbedre sin økonomiske sikkerhetspolitikk ved å:  

• Utvikle en klar nasjonal strategi for økonomisk sikkerhet.  

• Fremme koordinering på tvers av departementer for å unngå motstridende politikk og hindre fragmentering mellom departementene. 

• Tilrettelegge for et aktivt samarbeid med privat sektor.  

• Tilpasse sin tilnærming til likesinnede stater, særlig med EU. 

Rapporten konkluderer med at en tydelig forståelse av økonomisk sikkerhet er viktig for Norge. Tiden er nå inne for å sette i gang denne debatten, ettersom resten av Europa nå styrker sine egne tilnærminger. 

Temaer

  • Sikkerhetspolitikk
  • Internasjonal økonomi
  • Handel
  • Internasjonale investeringer
  • Globalisering
  • Asia
  • Norden
Relevant innhold
Forskningsprogram
Forskningsprogram
Senter for geopolitikk