Hopp til innhold
NUPI skole

Høyreradikale trosbrødre

Minda Holm skriver om forholdet mellom Polen og Ungarn.
Bildet viser Ungarns president Viktor Orbán og Polens president Mateusz Morawieck i Warszawa smilende i samtale, i halvfigur og utendørs, mai 2019.

MYE FELLES: «I dag styres både Ungarn og Polen av regjeringer som har en eksplisitt populistisk, høyreradikal ideologi,» skriver Minda Holm i denne kronikken. Her er Ungarns president Viktor Orbán og Polens president Mateusz Morawieck i Warszawa mai 2019. 

Foto: NTB Scanpix

MYE FELLES: «I dag styres både Ungarn og Polen av regjeringer som har en eksplisitt populistisk, høyreradikal ideologi,» skriver Minda Holm i denne kronikken. Her er Ungarns president Viktor Orbán og Polens president Mateusz Morawieck i Warszawa mai 2019. 

Foto: NTB Scanpix

(Dagsavisen): Det er et gammelt ordtak på både polsk og ungarsk som låter slik: «polakker og ungarere – to brødre, sammen slåss og drikker de». Ideen om brorskap utspiller seg også i utenrikspolitikken.

I EU har de to statene et av de tetteste partnerskapene blant medlemsland, målt i form av kontakt og fellers interesser.

Beslutningstakere og eksperter i andre EU-medlemsland oppfatter på sin side de to sentral-europeiske statene som de mest «skuffende» medlemslandene, sammen med nå eks-medlem Storbritannia.

I en tale i Budapest i 2018 påpekte Ungarns statsminister, Viktor Orbán, at Polen var det ledende landet i Sentral-Europa. «Når Polen blir angrepet, blir Sentral-Europa angrepet, så når Polen blir angrepet, blir vi også angrepet».

Konflikter over de foregående århundrene hadde gjort vennskapet deres om til et brorskap. «I dag erklærer vi at polakker og ungarere deler en felles vei, en felles kamp og et felles mål: å bygge, styrke og forsvare hjemlandet og det hjemmet som Sentral-Europa er for oss: og at det Sentral-Europa bør være nasjonalt og kristent – slik vi elsker det». «Gud velsigne Polen, Gud velsigne Ungarn!», avsluttet Orbán.

Selv om Polen fremstilles som storebror i forholdet, har de i senere år lært av Ungarn. Det polske partiet Lov og Orden (PiS) kom til makten i 2015, ungarske Fidesz i 2010. På en konferanse i Polen i 2016 viste partileder for PiS, Jaroslaw Kaczynski, til Orbán: «Statsminister Orbán har demonstrert for oss i Europa at ting er mulig. Du har gitt oss et eksempel, og vi lærer fra deres eksempel».

Konferansen hadde kåret Orbán til «Årets mann» – en pris Kaczynski hadde fått året før. På samme konferanse snakket de begge om behovet for en «motrevolusjon» i EU. De europeiske elitene – politikerne, media – har «bestemt seg for at det ikke er moderne å være polsk, tsjekkisk, eller ungarsk, det er ikke moderne å være kristen», sa Orbán.

Dette er første del av en kronikk Minda Holm har skrevet for Dagsavisen. Hele teksten leser du gratis på Dagsavisens nettsider.

Andre kronikker av Minda Holm:

Temaer

  • Utenrikspolitikk
  • Europa
  • Nasjonalisme
  • Styring