Hopp til innhold
NUPI skole

Har Vesten glemt Tsjetsjenia?

PODKAST: Ramzan Kadyrovs styre i Tsjetsjenia har kastet en bølge av frykt og undertrykkelse over den russiske republikken. Hva betyr det for menneskene som bor der, og for de som har flyktet fra Tsjetsjenia i frykt for hva de kan bli utsatt for? Hvorfor snakker vi ikke mer om dette her i Europa?
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Siden 1990-tallet har Tsjetsjenia, den russiske republikken i Nord-Kaukasus, vært åsted for en av de dødeligste og mest langvarige konfliktene i Europa, en kilde til regional og global terrorisme, og et område med mange og grove brudd på menneskerettighetene.

Men det er ikke bare i republikken tsjetsjenerne føler seg utrygge. 23. august i år døde Zelimkhan Khangoshvili, tidligere deltager i opprørsbevegelsen i Tsjetsjenia, etter å ha blitt skutt to ganger i hodet midt på lyse dagen i Kleiner Tiergarten i Berlin. Dette er ikke første gangen emigranter, dissidenter eller påståtte terrorister fra Tsjetsjenia blir drept eller har forsvunnet. Det har vært spekulert i om det var den tsjetsjenske presidenten Ramzan Kadyrov eller russisk sikkerhetstjeneste som stod bak attentatet på Khangoshvili.

LES MER:

I denne podkasten snakker seniorforsker på NUPI Julie Wilhelmsen med Ekaterina Sokirianskaia. Sammen ser de nærmere på hvordan situasjonen er i Tsjetsjenia i dag, og hvordan virkeligheten er for tsjetsjenerne som har flyktet fra republikken. De stiller også spørsmål ved hvorfor så grove brudd på menneskerettigheter som de man ser i Tsjetsjenia ikke belyses i større grad av vestlig media.

Ekaterina Sokirianskaia er grunnlegger og direktør for Conflict Analysis and Prevention Centre. Fra 2011 til 2017 var hun prosjektdirektør for Russland og Nord-Kaukasus ved International Crisis Group, der hun ledet organisasjonens forskning og rådgivning i regionen. Sokirianskaia er en av de beste og mest erfarne analytikerne på utviklingen i Nord-Kaukasus, og hun jobber for tiden med et bokprosjekt om statsbygging in denne konfliktfylte regionen.

Temaer

  • Europa
  • Russland og Eurasia
  • Konflikt
  • Menneskerettigheter