Arrangement
Før og etter 7. oktober: Lokale og globale konsekvenser
KLIKK HER FOR Å MELDE DEG PÅ ARRANGEMENTET.
Flere eksperter og analytikere påpekte at Hamas hadde moderert seg gjennom 2010-tallet. Opptatt med styringsprosjektet sitt i Gaza, var bevegelsen mer opptatt av å opprettholde våpenhviler med Israel enn å frigjøre Palestina gjennom væpnet motstandskamp. Hvordan forstår vi angrepet 7. oktober ut ifra denne analysen og hva betyr utviklingen i ettertid for Hamas?
Angrepet 7. oktober og Israels massive respons har også skapt sterke reaksjoner og protester internasjonalt, og trigget voldelig ekstremisme og terrorhendelser både regionalt og i Vesten. Hva er status når det gjelder internasjonale ringvirkninger av konflikten og hva kan vi forvente framover?
Erik Skare er postdoktor og historiker ved Universitetet i Oslo. Han spesialiserer seg i palestinsk historie med fokus på forholdet mellom religion og sekulær politikk i den palestinske væpnede og ikke-voldelige motstandskampen. Han har skrevet “A History of Palestinian Islamic Jihad” (Cambridge University Press, 2021) og “Palestinian Islamic Jihad: Islamist Writings on Resistance and Religion” (I. B. Tauris, 2021).
Petter Nesser er sjefsforsker på TERRA-prosjektet ved Forsvarets Forskningsinstitutt og er utdannet i statsvitenskap, historie og arabisk ved UiO. Nesser forsker på transnasjonal terrorisme og jihadisme i Europa og Midøsten, med særlig søkelys på radikaliseringsprosesser, drivkrefter bak terror og terroristers operasjonsmønster.
Ole Martin Stormoen er stipendiat tilknyttet NUPIs forskningsgruppe for sikkerhet og forsvar. Han har en mastergrad i Freds- og konfliktstudier fra Universitetet i Oslo, og har også studert arabisk og midtøstenstudier. I tillegg til forsvars-, sikkerhets-, og utenrikspolitikk, er hans forskningsinteresser årsaker til politisk vold, terrorisme og ekstremisme, med hovedfokus på jihadisme.
Dette seminaret arrangeres av Konsortiet for terrorismeforskning. Det strømmes ikke.
Foto Petter Nesser: BI.