Drømmen om å gjenkristne Europa
TETT: I den kristne identiteten ser vi et sterkt bånd mellom USA og Polen, skriver Minda Holm. Her er Polens president Andrzej Duda og Donald Trump i USA i september 2019.
Under en konferanse tidligere i desember organisert av den ungarske staten, hvor temaet var forfulgte kristne, uttalte Ungarns statsminister Viktor Orbán at det var Ungarns plikt å hjelpe kristne i andre land. Ungarns bistandsapparat har jobbet aktivt for å hjelpe kristne i Midtøsten og Afrika.
Parallelt snakker Orbán om at et ekte Europa er et kristent Europa.
Den samme talen om kristendom ser vi hos myndighetene i Russland og i Polen. Fellestrekket er interessant, og viser hvordan den nasjonalkonservative vendingen internasjonalt, og i Europa, Russland og USA især, går på tvers av strategiske interesser. Russland og Polen har tross alt ikke et godt forhold – polske myndigheter ser på Russland som en eksplisitt trussel.
Men det nasjonalkonservative verdigrunnlaget har myndighetene til felles. Kristendom, nasjon, familien og ‘anti-kjønnsideologi’ står sentralt i det nye statlige selvbildet.
Dette er første avsnitt i en kronikk Minda Holm har skrevet for Dagsavisen. Hele teksten leser du gratis på Dagsavisens nettsider.
Andre kronikker av Minda Holm:
- Står den liberale epoken for fall?
- Y-blokka og Syria
- Hvor radikal er egentlig Kremls anti-liberalisme?
- Russland og det ytre høyre
- Drømmen om Europa
- Den forstemmende enigheten
- «Ingen enkeltperson er hatet så mye av både det nasjonalistiske og ekstreme høyre som ungarsk-amerikanske George Soros»
- Norge, USA og folkeretten
- Ideologenes kamp
- Familien i internasjonal politikk
- Det illiberale Europa
- Hvem utgjør en terrorist?
- Russlands nye maktposisjon
- Ytre høyre, foren eder
- Frykten for populismen
- Israel og moralsk balansegang