Professor: Russland vs. Vesten – stadig mer farlig
SER IKKE LYST UT: Er det håp for at forholdet mellom Russland og Vesten skal bli bedre? - Ikke mye, mener LSE-professor Christopher Coker. Hør NUPI-foredraget hans i podcasten vår.
Preget av selektiv hukommelse, alternativ historiefortelling, et enmanns-show og en stat med et syn på Vesten som en dekadent sivilisasjon med mål om å ødelegge det russiske regimet.
Det var noen av karakteristikkene professor Christopher Coker (London School of Economics and Political Science) brukte om Putins Russland da han besøkte NUPI 9. mai.
- Vesten delvis ansvarlig
I løpet av foredraget pekte Coker på en rekke historiske forklaringer på hvorfor forholdet mellom Russland og Vesten er som det er.
- Forholdet har forvitret siden 2007, da Putin på sikkerhetskonferansen i Munchen sa at Russlands forsøk på å være greie med Vesten var slutt. Det er ingen tvil om at vi er delvis ansvarlige for dette, for vi gjorde ingen risikovurderinger, vi hadde ingen strategi, sa professoren.
Hør hele foredraget som NUPI podcast på Soundcloud:
Les også:
- KRONIKK: Vår fiende Russland?
- Store utfordringer for norsk sikkerhetspolitikk
- PODKAST: Putin for alltid?
- Russland sett med nordiske øyne
Putin ikke interessert i bedre forhold
Coker malte et heller dystert bilde av Russland og forholdet mellom Norges nabo i Øst og Vesten i løpet av halvtimen han foreleste for en fullsatt sal.
- Michael McFaul, tidligere amerikansk ambassadør til Russland, har sagt at Putin ikke er interessert i et bedre forhold nå. Han vil ikke betale kostnaden – i form av sanksjoner – men han er bare ikke interessert. Vesten må være fienden nå. Så jeg tror det er for sent nå, om vi så kommer til Russland med en tiggerkopp. Jeg tror ikke han er interessert i å snakke med oss, sa Coker, og siterte den russisk-amerikanske aktivisten og forfatteren Masha Gessen:
- Hun observerer at Russland er et samfunn som ikke er i stand til å analysere seg selv, fordi alle instrumentene vi bruker til selvdiagnostisering – antropologi, historie, sosiologi og filosofi, ble uthulet under Sovjet-perioden. Russland har ikke lenger de intellektuelle ressursene til å forhøre seg selv, og unge russere blir utdannet av professorer som vet veldig lite om fagene de forsøker å lære bort, og derfor er jeg pessimistisk.
Les også:
- NY BOK: Vender Russland ryggen til Vesten?
- SJÅ RUSSLANDSKOFERANSEN: Russland og Vesten - konkurrerande realitetar?
- PODKAST: Utenrikspolitikk i de falske nyhetenes tid
Coker tror at forholdet kommer til å fortsette å forvitre.
- Fordi Russland ser seg selv i en krigstilstand mot omverdenen. Denne krigen vil utspille seg gjennom kontinuerlige cyberangrep, løgner, trolling og sosiale medier. 10 000 sider mot hydraulisk frakturering ble tilgjengelige i sosiale medier i USA i fjor. De kommer fra russerne, fordi russerne ikke vil at USA skal eksportere energi. USA er den største energiprodusenten på planeten nå. Disse tingene vil fortsette. Undergravingen av valg og støtte til populistpartier som Marine Le Pens vil fortsette. Dette er jeg redd for at, dersom vi er i krig med Rusland, er en annen type krig. For dem handler dette om kampen for overlevelsen til et regime og mot det de ser som vestlige forsøk på å destabilisere Putin. Så, er det håp? Ikke mye, er jeg redd.
Vil du vite mer? Les mer om NUPIs forskning på temasidene våre om Russland og Eurasia og Nord-Amerika, og få med deg vår samling av Hvor hender det-artikler om henholdsvis Russland og Eurasia og Nord-Amerika.