Hopp til innhold
NUPI skole

I digitaliseringens grenseland

Hvordan skaper digitalisering nye globale koblinger – og frakoblinger – i utviklingsland? Og hvilken rolle spiller digitaliseringen for FNs bærekraftsmål? NUPI-forskere ser nærmere på disse tingene i nytt prosjekt.
Bildet illustrerer cyberspace

SIKKERT NOK? NUPI-prosjektet Cybersecurity capacity building 2.0 vil kartlegge sammenhenger mellom digitalisering og bærekraftig utvikling i utviklingsland.

Foto: Blue coat photos/Creative Commons/CC BY-SA 2.0

SIKKERT NOK? NUPI-prosjektet Cybersecurity capacity building 2.0 vil kartlegge sammenhenger mellom digitalisering og bærekraftig utvikling i utviklingsland.

Foto: Blue coat photos/Creative Commons/CC BY-SA 2.0

Digitaliseringen legger føringer for hvordan donorland kan bidra effektivt med bærekraftig bistand.

Det er bred enighet om betydningen av å koble utviklingsland til digitale nettverk for å hindre et enda større gap mellom rike og fattige stater. Men i skyggen av digitalisering og økonomisk vekst oppstår nye typer samfunnsmessig sårbarhet. Digitalisering uten fokus på sikkerhet skaper nye muligheter for kriminelle og andre aktører som ønsker å utnytte disse mulighetene.

På den måten er et fokus på digital sårbarhet i utviklingsland viktig for realiseringen av FNs bærekraftsmål.

Les mer om NUPIs satsning på cyber-sikkerhet her. Her kan du også se alle NUPIs arrangementer om cybersikkerhet. Det første i 2017 tar for seg internasjonal rett på cyberdomenet, og finner sted 26. januar.

Nytt dataprosjekt

NUPI-prosjektet Cybersecurity capacity building 2.0, som skal pågå de neste tre årene, vil kartlegge sammenhenger mellom digitalisering og bærekraftig utvikling, samt hvordan økt bevissthet om datasikkerhet i utviklingsland kan styrke evnen til å beskytte kritisk digital infrastruktur og bekjempe cybertrusler. Utviklingsland har ofte svake stater, og er derfor særlig sårbare.

- Digitaliseringen av det globale sør er ofte hul, det vil si at den skjer i en kontekst med svake institusjoner, forsvarsmekanismer, rettsvesen, med et godt rekrutteringsgrunnlag til kriminalitet på grunn av høy arbeidsledighet og lave lønninger, og manglende ressurser når det gjelder å takle risiko og sårbarhet i samfunnet, forklarer seniorforsker og prosjektleder Niels Nagelhus Schia ved NUPI.

Vil du vite mer om digitalisering og datasikkerhet? Les Hvor hender det om temaet her.

Større forskjeller

Digitalisering av utviklingsland blir i stor grad utført i et liberalisert marked av store multinasjonale selskaper.

Mens dette kan være en effektiv måte å gi økt tilgang til internett for sluttbrukere, kan markedskreftene på den andre siden bidra til at det skapes digitale «motorveier» langs de mest populære fartsårene i et land, for eksempel mellom to store byer, mens resten av landet kan forbli frakoblet.

Kronikk: Lær en mann å surfe

Dårlig beskyttelse

Stadig flere datamaskiner blir koblet til internett, men i utviklingsland er disse sjeldnere beskyttet med antivirusprogrammer og andre sikkerhetstiltak. Dette representerer en tilleggsrisiko som vokser parallelt med den raske digitaliseringen i utviklingsland.

- Mangelen på kapasitet kan også skyldes tekniske, atferdsmessige og policy-relaterte faktorer. Fordi innovasjon i hovedsak har vært drevet av kommersielle krefter, uten særlig fokus på sikkerhet, har det blitt en digital hulhet i disse utviklingslandene. Dette gjør det lett å slå til mot ubeskyttet utstyr og utrenede brukere, som i sin tur gjør de aktuelle landene attraktive for datakriminelle, sier Schia.

Temaer

  • Sikkerhetspolitikk
  • Utviklingspolitikk
  • Diplomati
  • Utenrikspolitikk
  • Afrika
  • Asia
  • Internasjonale organisasjoner
  • FN

Fakta

FAKTA

  • Prosjektet Cybersecurity capacity building 2.0 vil kartlegge hvordan økt bevissthet om datasikkerhet i utviklingsland kan styrke evnen til å beskytte kritisk digital infrastruktur og bekjempe cybertrusler.
  • Forskningen er organisert i tre separate, men sammenkoblede, arbeidspakker:
  1. Datasikkerhetskapasitetsbygging (CCB)

        a) Case-studier: Myanmar og Tanzania

         b) Implementering av en modenhetsmodell for datasikkerhet i utviklingsland

     2. Offentlig-privat samarbeid for bevissthet om datasikkerhet

     3. Internasjonal datapolitikk, internasjonalt samarbeid og utviklingsland som potensielle vippestater.

  • Prosjektet er finansiert av Utenriksdepartementet, og vil bygge videre på funn fra det avsluttede prosjektet Cybersecurity capacity building, som identifiserte tre hovedårsaker til hvorfor CCB vil få stadig større betydning for sammenhengen mellom utvikling og sikkerhet.